авг
2015
10

POSAO ODMIČE I NA PLUS ČETRDESET

Izgradnja objekata vodosnabdevanja napreduje po planu

Kolektor VII čeka tehnički prijem. Raskopan Bajski put radi izgradnje Kolektora II. E-5 se zatvara na petnaest dana. Izmestiće se benzinska pumpa iz Petefi Šandora. Magistralni vodovod zaobišao kružni tok.  Uskoro početak radova u Lošinjskoj ulici, a za „Vodozahvat II“ priprema se javna nabavka

2700_1.jpgIako su letnji meseci i zvezda je uveliko pripekla, radnicima „Graditelja NS“, građevinske firme koja je na tenderu dobila dva velika posla u okviru Projekta za unapređenje vodnih sistema grada Subotice, a to su izgradnja kolektora i centralnog magistralnog voda, vreme ne smeta da ispunjavaju ugovorene obaveze pa čak i da, po obimu obavljenih radova, budu ispred njih. Radi polaganja kanalizacionih i vodovodnih cevi i izgradnje šahtova, raskopavaju se pojedine ulice i u samom centru grada, zbog čega su učesnici u saobraćaju primorani da se snalaze i često koriste alternativne pravce, a najveće iskušenje imaće što se toga tiče, kao i mogućnost da u maksimalnoj meri iskažu toleranciju i strpljenje, od polovine avgusta kada će na petnaest dana biti zatvoren međunarodni E-5 put i Štrosmajerova ulica, zbog čega će biti izmeštene i linije autobuskog saobraćaja. Problemi u saobraćaju, kažu, i pored svih nastojanja da se on u takvim uslovima organizuje na najbolji mogući način neće se moći izbeći, i ostaje da se tih dve-tri nedelje premosti uz što manje poteškoća, poručuju iz Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, koje je nosilac do sada najveće komunalne investicije u Subotici. Rukovodilac na realizaciji projekta, inženjer Goran Mijatović, iznosi dokle se stiglo u ovom značajnom poslu.
 

Kolektor VII

Radovi na ovoj fazi izgradnje Kolektora VII, započeti proletos, praktično su već završeni i položeno je oko 880 metara cevi prečnika 1600 milimetara i u toku su pripreme za tehnički prijem objekta, što se očekuje da će se dogoditi u avgustu. U planiranom nastavku trase ovog kolektora, od Nevesinjske ulice prema Majšanskom putu, na njegovoj raskrsnici sa ulicom 51.Divizije predviđena je, u drugoj polovini godine, izgradnja kružnog toka, tako da ćemo pokušati od sredstava koja imamo na raspolaganju položimo cevi ispod kružnog toka, da ga kasnije ne bi razbijali.  Kada bude nastavljena izgradnja Kolektora VII, na te cevi samo ćemo se povezati i produžiti prema ulici Jovana Mikića.
 

Goran MijatovićKolektor II

Još uvek je u toku izgradnja prve faze do ulice Maksima Gorkog.  Potpuno je završena deonica u ulici Matije Gupca od Sonje Marinković do Mirka Bogovića i već je puštena u funkciju, a trenutno su radovi na potezu između ulica Marka Oreškovića i Delničke.  Lokalna samouprava je predložila, a izvođač prihvatio, da ova faza posla do ulice Maksima Gorkog bude završena do 15.  avgusta i da se tokom druge polovine avgusta gradi velika šahta u ulici Maksima Gorkog, što će iziskivati zatvaranje E-5 puta na 15 dana. Štrosmajerova ulica za to vreme, do 1. septembra, biće takođe zatvorena za sva vozila, osim autobuse „Suboticatransa“, a veliko opterećenje saobraćaja očekuje se u ulici Đure Đakovića i Zmaj Jovinoj, praktično svi prilazi centru grada će biti zatvoreni, dok će Harambašićeva i Zagrebačka biti alternativni pravci.  Autobusi prema Kelebiji i Čantaviru ići će Kumičićevom ulicom i na uglu sa Braće Radić biće privremeno postavljen semafor.  Predlog je da semafor bude i kod „Jadrana“ a da se „ležeći policajac“ privremeno ukloni.

Kolektor II – Bajski put

Od ulice Maksima Gorkog praktično će od 1.septembra početi druga faza izgradnje Kolektora II do Bajskog puta, preko trga žrtava fašizma, mada su već sada u toku i radovi iz četvrte faze na Bajskom putu, koji je konačno odredište ove kanalizacione mreže, i to od Vareške ulice do Marka Marulića, gde je ova saobraćajnica potpuno zatvorena.  Radovi, sa vraćanjem kolovoza u prvobitno stanje, planirani su da se završe do 30.avgusta.  Ima problema zbog visokog nivoa podzemnih voda, pa se koriste iglo filteri, a od naredne nedelje izvođač će u posao uvesti još jednu ekipu koja će raditi u ulicama Vareškoj i Petra Svačića.  Profili cevi su 700 i 800 milimetara, ovo su uske ulice i biće potpuno zatvorene za saobraćaj.  Kanalizaciona mreža, zajedno sa pojedinim sekundarnim vodovima koji su izgrađeni iz samodoprinosa građana pa blindirani, biće u funkciji tek kada se završe druga i treća faza Kolektora II.

Izmeštanje benzinske pumpe

U toj trećoj fazi izgradnje najvećeg kolektora, koja se može očekivati ove godine, moraće da se ukloni benzinska pumpa iz ulice Šandora Petefija. Prema dokumentaciji kojom raspolažemo, pripreme projekta za to već su u toku da se ona izmesti na ugao sa Preradovićevom ulicom, u čemu se kasnilo sa izdavanjem građevinske dozvole zbog potrebe formiranja pristupnog puta. Imamo saznanja da grad Subotica razgovara sa vlasnikom, firmom „Lukoil“ i biće neophodno da se rezervoari pod zemljom isprazne, obavi iskop i uklone, kako bi se nesmetano moglo raditi. Što se tiče Hitne pomoći, obezbediće se njeno nesmetano funkcionisanje na postojećem mestu, tako što će na potezu od ulice Jožefa Atile do Trga Kralja Tomislava biti omogućeno kretanje vozila Hitne pomoći.

Centralni magistralni vodovod

Na deonici koja je završena, od Bazena u Dudovoj šumi, preko Grabovačke ulice, Ferenca Sepa, Aleje Maršala Tita, trga Sinagoge, Trga Jakaba i Komora do ulice Šandora Petefija, prošle nedelje uradili smo probu pritiska u mreži a Zavod za javno zdravlje analizirao je kvalitet vode. Rezultat je dobar i u toku je prevezivanje postojećih priključaka, a narednih dana asfalt u Grabovačkoj ulici biće vraćen u prvobitno stanje.  Paralelno i na Aleji postavljanje kockica trajaće još dvadesetak dana.

Kada smo stigli do kružnog toka na Trgu Sinagoge, umesto prvobitnog plana da se on raskopa, pronašli smo rešenje da vod prođe pored Muzeja i delimično izmenili trasu, čime se znatno uštedelo i u sredstvima i u poslu.  S obzirom da smo došli do Trga žrtava fašizma, posao će se paralelno raditi sa izgradnjom Kolektora II. Drugu fazu Centralnog magistralnog vodovoda završićemo u drugoj polovini novembra, a izvođač je do sada uradio i više nego što je bilo predviđeno po dinamici.

U toku je polaganje vodovodnih cevi u centru grada, od ulice Braće Radić, gde je i završeno oko 100 metara i narednih dana će se asfaltirati, pa do Franjevačke crkve, ispred koje će biti povezni čvor. Raskopava se pešačka zona pored Pozorišta i nastaviće se pored dečijeg igrališta, i tu posao malo sporije ide zbog mnogobrojnih podzemnih instalacija i slojeva asfalta i betona. Posao treba da bude završen do 15.  septembra, a izvođač će za održavanje Dužijance, 9. avgusta, privremeno zatrpati rovove, da bi se manifestacija mogla održati.  U toku radova ispred Franjevačke crkve, jedini pristup vozilima će biti od parkinga kod Otvorenog univerziteta, i o tome smo podelili obaveštenja vlasnicima uslužnih radnji i lokala.

Povez istočnog i zapadnog magistralnog vodovoda

Dva centralna magistralna cevovoda – povez istok-zapad i vodovod u Lošinjskoj ulici, očekuje se početak radova u septembru, a izvođač će krenuti od ulice Otmara Majera i Mačvanske do Pačirskog puta i dalje prema ulici Željka Milivojevića. Na ovaj način biće rešeni problemi vodosnabdevanja Aleksandrova. Od ulice Željka Milivojevića vod će se produžiti duž ulice Sergeja Jesenjina, a kroz Izvorsku ulicu izaći će se na Pazinsku i Bajnatsku sve do Senćanskog puta i odatle do Lošinjske. Sa druge strane, početak izgradnje mreže za Lošinjsku ulicu biće na uglu ulica Prvog ustanka i Đorđa Natoševića a zatim ka Javnim skladištima i Lošinjskoj. To će biti povez istok-zapad, spajanjem sa postojećim magistralnim vodovodom iz pravca Vodozahvata II. Rok za završetak radova biće godinu dana od njihovog otpočinjanja.

Vodozahvat II

Tender je već pripremljen i očekujemo „zeleno svetlo“ od Evropske banke za obnovu i razvoj da ga raspišemo, a u ovom slučaju, za razliku od prethodnih objekata kada je investitor obezbeđivao projekat, njega treba da dostavi ponuđač. Javna nabavka se odnosi na rehabilitaciju bunarskog polja na Vodozahvatu II, bušenje dva nova bunara i izgradnju takozvane „fabrike vode“ sa pratećim objektima – rezervoarom, crpnom stanicom i objektima za tretman mulja. U toku su još i nabavka dva vozila i savremenog aparata za merenje koncentracije arsena u vodi. Ako se tender objavi u septembru i ugovor potpiše krajem ove ili početkom naredne godine, a planirani rok izgradnje je dve godine, to znači da bi završetak ovog posla, a samim tim i čitavog Projekta za unapređenje vodnih sistema grada Subotice, bio – 2018. godine.

M.Radojčin