márc.
2010
8

Planovi urađeni, novci će se čekati

Ukoliko Skupština grada odobri, građani će od 1. travnja vodu plaćati za 6% više, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare direktorica «Vodovoda i kanalizacije» Valéria Tóth Godó. Ona je, u povodu obilježavanja 48. godišnjice postojanja ovog javnog komunalnog poduzeća, istaknula kako je «Vodovod i kanalizacija» pripremila i projekte od kapitalnog značaja za grad, a koji su predani mjerodavnim gradskim, pokrajinskim i republičkim tijelima kako bi sudjelovali na natječajima za pretpristupne fondove Europske unije i drugih međunarodnih fondova i donacija.
«Među kapitalne investicije spada izgradnja središnjeg kompleksa vodozahvata II., čija je približna vrijednost 131 milijun dinara. Također, riječ je i o izgradnji kolektora II., čija bi izgradnja vrijedila osamdeset milijuna dinara», rekla je Valéria Tóth Godó.
Osim toga, kako je navela, «Vodovod i kanalizacija» trenutačno obavlja razgovore sa svim mjesnim zajednicama kako bi se sastavila prioritetna lista ulaganja u razvoj sekundarnih i kanalizacijskih mreža, kao i što veći broj priključenja kućanstava. Kako je navela, vrijednost zahtjeva mjesnih zajednica, tj. planiranih potreba iznosi 545 milijuna dinara.
Međutim, po riječima gradonačelnika Saše Vučinića koji je također bio na konferenciji, dobar dio tih investicija morat će sačekati «bolja vremena».
«\'Vodovod\' je, uz \'Subotica-plin\', jedna od tvrtki koja ima najveći broj gotovih projekata, ali koji će, na žalost, morati sačekati bolje vrijeme jer kada se sve skupa zbroji to iznosi uvelike iznad milijardu dinar, što je trenutačno svota koja je izvan dohvata ruke i nešto što ne možemo u nekom oročenom razdoblju reći kada bismo mogli započeti», rekao je Saša Vučinić.
I pored toga, tehnički direktor «Vodovoda i kanalizacije» Dragan Vučetić istaknuo je kako će građani ovoga ljeta imati dovoljno vode za redovnu potrošnju.
«Za ovu sezonu organizirali smo se tako da ne očekujemo potrebu za restrikcijom i u tom smislu ne najavljujemo da će biti redukcije u opskrbi. Ali, pretpostavljamo da svi koji žele voditi računa o svojim troškovima imaju na umu da je cijena vode na nekoj granici koja im nalaže da se isplati štedjeti», rekao je Dragan Vučetić.
Kada je riječ o pročistaču, on je istaknuo da je njegova izgradnja već u prosincu prošle godine kasnila godinu dana, te da će nakon 20. ovoga mjeseca razgovarati s izvođačima oko otklanjanja neispravnosti na jednom od dva digestora kako bi se, nakon linije vode, konačno moglo krenuti i s puštanjem u rad linije mulja.