márc.
2010
12

PREČISTAČ NA UDARU ŽESTOKIH KRITIKA

Subotičani će od 6. aprila, uz odobrenje Grada, plaćati skuplju vodu za 6 procenata, najavila je Valerija Tot Godo, v. d. direktora JKP „Vodovod i kalizacija”, povodom obeležavanja 48 godina postojanja tog preduzeća.
Ona je istakla da, iako prečistač kasni više od godinu dana, puštena linija vode već daje efekte. Krajem marta nastaviće se radovi na liniji mulja i potpunom završetku prečistača koji je predviđen do kraja godine. Na istoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Saša Vučinić je istakao da je vodosnabdevanje u Subotici poslednjih nekoliko godina stabilno i da je ovo preduzeće uspelo da kvalitet svojih usluga podigne na viši nivo.
— „Vodovod” ima najviše gotovih projekata, ali moraju da sačekaju bolja vremena, pošto je za njihovu realizaiju potrebno oko milijardu dinara, a za takva ulaganja za sada ne postoje mogućnosti. Planove ovog preduzeća pokušavamo da uvežemo u generalne planove razvoja grada, a kao osnivačima nam je važno da imamo dobru komunikaciju i čvrstu koordinaciju u svim javnim preduzećima. To ističem, pre svega, zbog odgovornosti koju dele političke strukture, a koja se najviše ogleda kroz rad javnih preduzeća. Nepojmljivo je da se u pojedinim preduzećima niko ne javlja na telefon, koji je servis građana, ili da se sa građanima razgovara neljubazno. Sva javna preduzeća rade jer im je delatnosti poverila lokalna samouprava. Svoje prihode ostvaruju na monopolskom tržištu i, stoga, moraju imati veliku odgovornost — naglasio je Vučinić.

Voda skuplja od aprila
Cena vode za domaćinstva, od 6. aprila, biće skuplja za 6 odsto. Poslednje poskupljenje smo imali u novembru prošle godine, za 20 odsto, što je Suboticu stavilo u vrh piramide najskupljih gradova po ceni vode. Ako je za utehu, rukovodstvo „Vodovoda” ističe da ni ove godine neće biti problema sa vodosnabdevanjem, ali građanima preporučuju da štede. — Cena vode je takva da vredi štedeti, a ko ne bude vodio računa, moraće da izdvoji dosta novca — upozorava Dragana Vučetić.
Sadašnja cena vode za građane iznosi 61,96 dinara po kubiku, a nakon poskupljenja iznosiće 65,66 dinara. Do kraja 2012. godine trebalo bi da bude izjednačena cena vode za domaćinstva i industriju.
Valerija Tot Godo kaže da se „neosporavajući dosadašnje pružanje usluga vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u gradu, niko ne sme zadovoljiti trenutnim stanjem, te da preduzeće ne sme sebi da dozvoli da bude kočnica u razvoju grada”.
— Poteškoća ima, ali planiramo da realizujemo kapitalne investicije. Ove godine prioritet nam je da u što kraćem roku privedemo kraju izgradnju novog prečistača koji, i pored žestokih kritika, predstavlja najsavremeniji sistem u Srbiji. Prošle godine je puštena linija vode na prečistaču i od tada se u Palić uliva kvalitetna voda po najstrožim kriterijumima Evropske unije, iako linija mulja još uvek nije završena — dodaje Tot Godo.
Dragan Vučetić, tehnički direktor u „Vodovodu i kanalizaciji”, kaže da su na poslednjem sastanku sa glavnim izvođačem radova, holandskim „DHV” om, zahtevali da im se dostavi dinamika radova sa konačnim datumom završetka prečistača, odnosno, preostaloj liniji mulja, ali da odgovor još uvek nisu dobili:
— „DHV” ima neraščišćene odnose sa podizvođačima radova i najavljeno nam je da ćemo posle 20. marta dobiti odgovor na naše zahteve. Ne možemo i ne želimo da se mešamo u njihove odnose, ali insistiramo na što kraćim rokovima. Radovi su u zastoju i zbog klimatskih uslova, pošto je jedan od uslova bio da dnevna i noćna temperatura dostignu u kontinuitetu pet stepeni, kako bi mogli da rade punom parom — podseća Vučetić i obećava da će građani ovog leta imati dovoljno vode.
Razgovori sa mesnim zajednicama
Valerija Tot Godo kaže da se trenutno vode razgovori sa predstavnicima mesnih zajednica i da se njihove potrebe usaglašavaju sa trenutnim mogućnostima preduzeća. — Ne smemo ni u jednoj fazi rada ubuduće sebi da dozvolimo da budemo kočnica u razvoju grada i zajedno sa svojim osnivačima ćemo raditi na tome da strateške tačke razvoja dobiju na značaju. Ulagaće se u kanalizacione mreže kako bi građani dobili veći broj priključaka — obećala je Tot Godo.
Prema njegovim rečima, već ovog meseca će započeti punjenje jednog od dva digestora i, nakon testiranja, znaće se više o kvalitetu radova, odnosno saniranju koje je usledilo zbog primedbi na propuste oko neispravnosti digestora.
— Izgradnja centralnog kompleksa „Vodozahvata 2” je u prioritetu gradnje, a približna vrednost je 131 milion dinara, dok će se u Kolektor 2 uložiti oko 80 miliona dinara — istakla je na kraju Valerija Tot Godo.

N. Harminc