febr.
2019
21

VÁLLALATVEZETÉSI LÁTOGATÁS A II VÍZGYÁR ÉPÍTÉSI TERÜLETÉN A SAJTÓ KÉPVISELŐIVEL

Az ivóvíz-kezelő épületkomplexum felépítése az utolsó fázisát jelenti a városi vízrendszerek fejlesztését (röv.: SWUP) célzó projektnek. A beruházás megvalósításával a városi, a radanováci és palicsi fogyasztók a királyhalmiak mellett, ahol immáron két éve a kinyert vizet megfelelő minőségben kezelik, előírt nyomású és az egészségügyi szempontoknak is megfelelő minőségű vizzel rendelkeznek majd.

A téli szünet után a belgrádi Sade, a francia székhelyű Weolia Waters és az újvidéki Graditelj építkezési vállalat munkavállalói folytatták az októberben megkezdett munkákat a „Mágneses mezőkön”. A városi vízrendszerek fejlesztése (röv.:SWUP) projektjének utolsó munkafázisáról van szó, egy új „ivóvíz gyárról”, ahol a kinyert vízet kezelik, eltávolítva a vasat, az arzént és az ammóniát.

„Az ivóvíz-kezelőnek biztosítania kell a városi vízhálózat egészében a megfelelő ivóvíz minőséget, amely már eddig is elérte a vízmennyiség 90%-os megtisztítását az egyes Vízkitermelőn, melyen az ivóvízről-szóló határozatnak megfelelően a hatérértékeken belüli arzén,vas, és amónia eltávolítás zajlik. A közvállalat közösen a városi önkormányzattal újabb 11 millió eurós hitelt vett fel az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól (EBRD), és ezt a szerződést 2017. október 23.-án írták alá a szerződő felek, a munkálatok befejezésére pedig két év áll rendelkezésre – mondta az újságíróknak Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV igazgatója építési területen tett látogatás alkalmával.

A munkálatok fázisokban, terv szerint zajlanak, jelenleg a 2500 köbméteres tartály építése van folyamatban, de a vezérlő épület, és a szivattyú-állomás is rövidesen felépül, de ami a legfontosabb, hogy „vízgyár”az egyes Vízkitermelőn is működő, hasonló technológiának üzembe helyezésével megoldódik Radanovác és Palics egészséges és minőséges, normáknak megfelelő vízellátása. Az új szivattyú állomás lehetővé teszi a kiegyensúlyozott nyomást a hálózat teljes egészében. A kettes Vízkitermelő kapacitása 80 l/s, amely ugyan ötször kevesebb mint az egyes Vízkitermelő kapacitása, de elegendő lesz a lakosság, így Palics és az általa nyújtott idegenforgalmi igények számára is.

„Ha szükségessé válik, és igény mutatkozik Palics idegenforgalmának növekedése miatt, ez a kapacitás megkétszereződhet a következő 10-15 évben 160 l/s-ra. A munkálatok befejezésének határideje nem tölünk függ, ugyanis a bank diktálja a feltételeket, valószínűleg ez a őszi időszakra tehető, és mivel szükségessé válik a csövek mosatása és próbaüzem beindítása ez pár hónapos csúszást hozhat. Ezeknél a projekteknél ez megszokott, és azzal is számolni kell, hogy az egyéves próbaüzem alatt elvégzendő vízelemzések és minisztériumi engedély megszerzése is időt igényel mielőtt hivatalosan is üzembe helyeznénk – mondta Sugár György.

Az építési terület látogatását 2019. 02. 21.-én szervezték meg azzal a céllal, hogy a nyilvánosság is értesüljön a jelentős és összetett komunális-vízgazdálkodási projekt folyamatáról.