jún.
2020
16

AZ EGÉSZSÉGES IVÓVÍZ MINDEN HÁZTARTÁSBAN A VÁROS ÉS A SZABADKAI VÍZMŰVEK ÉS CSATORNÁZÁSI KKV KÖZÖS PRIORITÁSA

A kettes számú Vízkitermelőn létesült ivóvízkezelő berendezés munkálatai befejeződtek, és rövidesen beindul a próbaüzemeltetés. Az eddigi vízellátási problémák megoldását hozza Újváros, Radanovác, és Palics számára. A projekt értéke 5,5 millió euró, amelyet az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank támogatott.
 
- A kettes számú városi ivóvíz kezelő komplexum kiépítése a II Vízkitermelőn a Mágneses mezőkön, 2017 őszén kezdődött meg, melyre két éves határidőt láttak elő. A berendezés próbaüzemeltetése és a projektált adatok üzemi leigazolása előtt állunk, ezek közül a legjelentősebb engedély az Egészségügyi Minisztériumé, melyet a Közegészségügyi Intézet elvégzett elemzései, vizsgálata alapján fog az intézmény jóváhagyni, így egyes városrészek mellett Radanovácot és Palicsot is ellátjuk minőséges ivóvízzel – magyarázta Sugár György, a Vízművek és Csatornázási KKV igazgatója. A kinyert ivóvíz 80 l/s kapacitású szűrőállomása, a 2,5 ezer köbméteres kiegyenlítő tartály, a 200 l/s magas nyomású töltőállomás, és az inert iszap kezelését végző vonal kiépítése a legjelentősebb infrastruktúrája a berendezésnek.
Az ivóvíz tisztítási technológia hasonló a város északi pontján elhelyezkedő I Vízkitermelőjéhez, azzal, hogy nem alkalmazandó majd a gáz klór, amely jelentős üzembiztonsági kockázati tényezőket rejt magában. A vízszolgáltatásba kerülő paraméterek közül az arzén koncentrációja 7 mikrogramm literenként, amely az ivóvíz fogyasztására vonatkozó szabályzat, azaz a 10 mikrogramm literenkénti határérték alatt van.

 

 

A munkálatok befejezése, és a próbaüzemeltetés több okból kifolyólag is váratott magára, de a legjelentősebb oka ennek az építkezési engedélyek hosszadalmas beszerzési folyamata, valamint a nemrégen feloldott rendkívüli helyzet okozta nehézkes és lelassúlt munkafolyamat.

 

A magas nyomású szivattyú állomás és a fogyasztás kiegyenlítésére szolgáló tartály mellett, a meglévő I Vízkitermelőn létesült ivóvízkezelő biztosítja majd a nyomás kiegyenlítést a hálózatban és a szükséges víz mennyiséget, ehhez hozzájárul még a két újonnan fúrt és felszerelt kút is, amely a projekt előző fázisában valósult meg.

 

- Meg kell említenem, hogy ezzel elkészült a berendezés első fázisának kiépítése, azzal a lehetőséggel, hogy a jövőben ha a palicsi idegenforgalmi szolgáltatás indokolja, a kapacitásokat meglehet kétszerezni, a jelenlegi 80-ról 160 l/s-ra – tette hozzá az igazgató.
 
Az építőhelyet az elmút héten a műszaki bizottság tagjai is megtekintették, akik megkaptak minden szükséges tervdokummentációt a kivitelezőtől a beépített minőség bizonyítékaként.
 
- A bizottsági tagok megvizsgálják esetlegesen mire van szükség, majd ha a munkavédelmi feltételek is teljesületek, akkor szakvéleményezést eljuttatják a városi építésügyi osztályhoz, és megindulhat a próbaüzemeltetés. Ez a próbaüzemeltetés több hónapig is eltarthat, de akár egy évig is a törvényes határidővel összhangban - magyarázta Sánta Csaba, beruházási és fejlesztési részlegigazgató. Remélem, hogy az eddigiekben is ismert, I Vízkitermelőn alkalmazott technológia miatt nem lesznek jelentős problémák. Ami viszont számunkra érdekes a technológia új részeként, az az iszapkezelés, amelynek eredményeire mi is kíváncsiak vagyunk, sikerül-e a kivitelezőnek a kért minőség, a hulladéklerakón elhelyezhető inert-hulladék elérése.

 

Újváros, Palics, Radanovác lakói számára legkésőbb egy éven belül minőséges csapvíz áll rendelkezésre.
 
- Szabadka Város számára igen jelentős projektumról van szó, amelyet az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank biztosított a városnak. A projektum teljes mértékben összhangban van a Palics fejlesztését előirányzó Maszter tervvel, amellett, hogy biztosítja az ivóvizet Újváros, Palics és Radanovác lakossága számára, ugyanis ennek az üzemnek köszönhetően nincs többé arzén az ivóvízben – emelte ki Horvát Tímea alpolgármester asszony.
 
- Mindig a környezetvédelem mellett szálltunk síkra, és e projektum mellett ezért támogattuk a KFW bank által finanszírozott projektet is, amely szintén nagyon jelentős Palics számára. Jelenleg is folynak a munkálatok a 12 kilométeres csatornavezeték lefektetése céljából, és ennek köszönhetően a csatorna lefedettség a 35 százalékról immáron 65 százalékra emelkedik,, amely hozzájárul majd a Palicsi-, és Ludasi tó vízminőségi javulásához. Ez a vízgyár fontos abból szempontból is, hogyha egy napon Palics idegenforgalma megnövekszik, fejlődik a kapacitásokat növelni lehet, megfelelve a kialakult követelményeknek.