nov.
2011
4

„STAVLJENA TAČKA“ NA DUGOGODIŠNJE MUKE GRAĐANA

„STAVLJENA TAČKA“ NA DUGOGODIŠNJE MUKE GRAĐANA

Otpočeli radovi na izgradnji sekundarne kanalizacije u sedam ulica Mesne zajednice "Željezničko naselje", koja je nadomak centra grada Subotice, a jedna od komunalno - infrastrukturno najnerazvijenijih

Izjava Snežane Pejčić, dipl.inž.građ., direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica

„STAVLJENA TAČKA“ NA DUGOGODIŠNJE MUKE GRAĐANA

Danas, možemo reći, konačno je došao dan kada je „stavljena tačka“ na dugogodišnje muke i probleme ovih 80 domaćinstava, a oko 250 stanovnika dela MZ „Željezničko naselje“.

Naime, iako je reč o građanima koji žive, da tako kažem, nadomak najužeg centra grada, oni su sve vreme bili izloženi ogromnim poteškoćama u svakodnevnom životu: zasićene septičke jame koje su se često izlivale, gotovo svakodnevno su prolazili blatnjavim, a u vreme velikih kiša njihove ulice su bile neprohodne. Nažalost i temelji njihovih kuća su podrivani i ugrožavani, imovina ovih stanovnika je bila obezvređena.

Sada smo tu da obeležimo početak zaustavljanju ovih velikih problema, tu smo da najavimo početak izvođenja radova na sekundarnoj kanalizacionoj mreži za ovih nekoliko ulica: Ernea Kiša, Antuna Vrančića, Alberta Sent Đerđija, Arpadovoj, Timočkoj, Novoj i Učiteljskoj.

Dužina ove mreže je 1300 m’, pretežno prečnika 250 mm, a u dužini od 92 m – prečnika od 400 mm.

Radove će izvoditi preduzeće „Potiski vodovodi“ iz Horgoša koji je bio najpovoljniji ponuđač na nedavno završenom postupku javne nabavke.

Vrednost ove investicije je 6.530.000 dinara.

Sredstva su obezbeđena angažovanjem sredstava Grada u iznosu od 3.800.000 dinara za izvođenje radova i od strane JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica za projektovanje je izdvojeno 600.000, a za izvođenje radova 2.130.000 dinara.

Očekujemo da će radovi biti okončani do kraja ove godine, osim u slučaju nekih značajno nepovoljnijih vremenskih prilika.

Žaleći što do ovakvog događaja nije došlo ranije, moram da kažem da je bilo neophodno prethodno urbanizovati ovaj deo naselja, a zatim i pronaći one tehničke mogućnosti koje će omogućiti izgradnju ove mreže, iako nije u potpunosti obezbeđena strateška kolektorska mreža za ovaj deo grada. Želim da se zahvalim građanima na velikom strpljenju i razumevanju zbog ovog zaostajanja, ali i da iskoristim priliku i najavim da ćemo vrlo brzo krenuti za izgradnjom tog strateškog kolektora, kao što je Gradonačelnik već najavio, a što će onda omogućiti rešavanje jednog od najvažnijih životnih pitanja za gotovo sve stanovnike ove MZ „Željezničko naselje“, a u perspektivi i „Makove sedmice“.

Izjava gradonačelnika Grada Subotice, Saše Vučinića

OVO JE GODINA U KOJOJ ĆEMO ZAPOČETE RADOVE I ZAVRŠITI

Ovo neće biti poslednji radovi, jer uskoro predstoji konačan dogovor oko izgradnje kolektora važnih ne samo za ovo područje nego i veliki deo grada, rekao je gradonačelnik Saša Vučinić i dodao da problem sa kanalizacionom mrežom u ovom delu grada nije problem od juče, već da se građanima još od 1972. godine obećava da radovi počinju - iduće godine.

- Ovo je godina u kojoj ćemo započete radove i završiti. Sa direktorkom „Vodovoda“ nastavljamo razgovore i pregovore o završetku kolektora II i VII i mnogih drugih objekata od velike važnosti za grad, a koji čekaju i više decenija da budu završeni. To će biti ključna vest. Današnji dan je simbolika da su radovi započeti i da ćemo probleme neodložno rešavati. Važno je, takođe, i da se ne odlučujemo da dođemo na gradilišta za koja nismo sigurni da će biti gotova u predviđenom u roku. „Potiski vodovodi“ su dobili ovaj posao za 60 odsto projektantske vrednosti i prijatno nas iznenadili, te ćemo deo novca moći da preusmerimo i na neke druge radove u toku ove i naredne godine, istakao je Saša Vučinić.