dec.
2011
12

NOVI METRI KANALIZACIONE MREŽE U KERTVAROŠU

NOVI METRI KANALIZACIONE MREŽE U KERTVAROŠU

Predsednik Skupštine Grada Slavko Parać i direktorka JKP „Vodovod i kanalizacija“ Snežana Pejčić danas su, u Mesnoj zajednici „Kertvaroš“, obišli radove na izgradnji sekundarne kanalizacione mreže u tri ulice: Gutenbergovoj, Heroja Pinkija i Kodalj Zoltana, kao i u delu puta Partizanskih baza. Ukupna dužina kanalizacione mreže je oko 600 metara, a vrednost investicije, koju su zajednički obezbedili Grad i JKP „Vodovod i kanalizacija“, iznosi oko 6 miliona dinara. Izvođač radova je DOO „Potiski vodovodi“ Horgoš, a rok za završetak radova je 45 radnih dana.

Obraćanje Pejčić Snežane, dipl.inž.građ., direktora JKP novinarima povodom otvaranja radova na izgradnji kanalizacione mreže u MZ „Kertvaroš“ 09. decembra 2011.

Juče smo simbolično kroz otvaranje radova na izgradnji jednog sekundarnog uličnog voda, u jednoj od komunalno najnerazvijenijih MZ, u MZ „Peščara“ najavili gradnju uličnih vodova vodovodne mreže, ali i u drugim MZ koje imaju sličnu problematiku. To su pored Peščare i MZ Zorka, Novo selo, Mali Bajmok i Gat. Tu ćemo zajedno sa Gradom uložiti napore da popravimo višedecenijsku nebrigu u pogledu razvoja naše infrastrukture koja je iskonska potreba stanovništva, a u ovom vremenu, nedostatak koji imperativno treba eliminisati.

Danassmo u jednoj od najrazvijenijih gradskih MZ, a to je MZ Kertvaroš, koja je zbog toga veoma atraktivna i primamljiva za stanovanje, i mi smo u obavezi da obezbedimo kvalitet življenja koji podrazumeva primenu evropskih standarda, a time i standarde kojima se rukovodi Grad Subotica prilikom definisanja razvoja. Mi kao JKP imamo obavezu da, u okviru naših mogućnosti, pratimo taj razvoj. Ovi standardi podrazumevaju sve tehničke, ali i standarde zaštite životne sredine, što je jedan od osnovnih zahteva građana ove MZ i čiji stanovnici, svojim ponašanjem, svakodnevno dokazuju svoju visoku ekološku svest.

Poznato je da je za razvoj kanalizacione mreže našeg Grada osnovni preduslov bio gradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, što je ove godine i realizovano, a zatim i gradnja kolektora. Letos je, prilikom saobraćajnog uređenja ovog dela MZ, izgrađen deo kolektora VII, koji je omogućio da danas možemo da započnemo sa radovima na izgradnji sekundarne kanalizacione mreže i to u 3 ulice: Gutenbergovoj, Heroja Pinkija i Zoltana Kodalja, kao i delu puta Partizanskih baza (20 metara). Ukupna dužina ove mreže je oko 600 metara. Cevi su PVC, prečnika 315, 400 i 500 mm. Vrednost ove investicije je oko 6 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena zajednički od strane JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica i od strane Grada.

Na prethodno obavljenoj tenderskoj proceduri, posao je dobio naš tradicionalno pouzdan i efikasan partner – DOO „Potiski vodovodi“ Horgoš, koji će ispoštovati ugovoreni rok od 45 radnih dana. Nadzor nad izvođenjem ovih radova vršiće naše preduzeće.

Očekujem da ćemo u narednoj godini završiti u potpunosti kolektor VII, tj. u njegovoj celokupnoj dužini od 1,3 km. On će onda omogućiti rešavanje odvođenja otpadnih voda i u susednim MZ, Mali Radanovac i Željezničko naselje.

Iz obraćanja Slavka Paraća, predsednika Skupštine Grada

Slavko Parać je naglasio da je zalaganjem rukovodstva JKP „Vodovod i kanalizacija“, ne zbog toga što je ekonomska situacija bolja, već zato što se domaćinski ponašalo i racionalno poslovalo, to javno komunalno preduzeće uspelo da obezbedi deo sopstvenih sredstava za izgradnju dela sekundarne kanalizacione mreže, ovoga puta u MZ “Kertvaroš”. On je najavio da će se tokom sledeće godine okončati radovi na izgradnji kolektora VII i II.

- Kapaciteti za širenje sekundarne mreže ograničani su zbog toga što nisu završeni kolektor II i kolektor VII. U toku sledeće godine prioritet će upravo biti izgradnja ta dva kolektora, ali i svih drugih stvari koje su bitne ne samo za odvod otpadnih voda, već i za snabdevanje pijaćom vodom. ‘Vodovod ’ je ove godine dosta toga uradio. Istina, ono što urade ‘Vodovod’, ‘Toplana’ i ‘Suboticagas’ je pod zemljom i nije vidljivo, ali i prethodnih godina, i tokom ove godine, a naročito u 2012. biće mnogo toga urađeno, iako možda neće biti toliko vidljivo, rekao je Slavko Parać.

http://www.youtube.com/watch?v=VeDGPBRojL4