márc.
2012
28

SVEČANO OBELEŽEN JUBILEJ – 50 GODINA JKP „VODOVOD I KANALIZACIJA“ SUBOTICA

KAPI VODE I VREMENA

Povodom 50 godina postojanja i rada Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, ali i 130 godina organizovanog snabdevanja Subotice vodom, u Velikoj većnici Gradske kuće održana je 22. marta 2012. godine svečana akademija. Tom prilikom predstavljeni su film i monografija pod naslovom „Kapi vode i vremena“, posvećeni ovom jubileju. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, predsednik Skupštine Grada Slavko Parać, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Dušanka Sremački, Lazo Dulić, u ime Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, predstavnici Privredne komore Srbije, firme DHV Water iz Holandije, italijanske firme (IRD Engineering) koja je obavljala nadzor nad izgradnjom prečistača i gosti iz vodovoda Srbije, Segedina, Makoa i Belog Manastira.

OBRAĆANJE DIREKTORKE SNEŽANE PEJČIĆ POVODOMM 50 GODINA POSTOJANJA I RADA JKP „VODOVOD I KANALIZACIJA“ SUBOTICA

Poštovane dame i gospodo, uvaženi gosti, dragi prijatelji, koleginice i kolege, sve vas srdačno pozdravljam i zahvaljujem vam što ste se odazvali pozivu za ovu našu svečanost.

          Pedeset godina postojanja i rada Javnog komunalnog preduzeća ,,Vodovod i kanalizacija” vredan je jubilej ne samo za naše preduzeće, nego i za grad Suboticu u celini, i izuzetna je čast biti na čelu preduzeća koje ima takvu tradiciju. Osim pola veka postojanja preduzeća, danas obeležavamo i još jedan veoma značajan jubilej: 130 godina organizovanog snabdevanja Subotice vodom. I stoga nije lako u kratkom osvrtu pobrojati sve ono što su generacije u gradu, a od 1962. godine i u ovom preduzeću, postigle na polju vodosnabdevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda u Subotici i prigradskim naseljima. Ovo je prilika da naglasim i da je naše preduzeće pre 20 godina bilo inicijator osnivanja Poslovnog udruženja vodovoda i kanalizacije Republike Srbije, pa je to još jedan jubilej koji zaslužuje da bude spomenut.

          Prevaljeni put od prvobitnih vodonoša koji su u prošlosti konjskim zapregama prevozili burad i snabdevali građane vodom, do današnjih izvorišta zdrave vode, bio je dug i iziskivao je mnogo truda, rada i odricanja. Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura izgrađivana je decenijama, a kao krunu razvoja danas imamo Fabriku vode i Uređaj za prečišćavanje otpadnih voda.

          Objekti i infrastruktura vodovoda i kanalizacije su veliki i skupi, a sukcesivno se obnavljaju, rekonstruišu, dograđuju i izgrađuju novi. Pored toga što se dugo grade, oni su, na kraju sklonjeni od očiju javnosti i nisu atraktivni kao neke druge građevine, ali su to objekti od vitalnog značaja, bez kojih nema normalnog funkcionisanja života i mogućnosti za razvoj.

          Sirova voda obezbeđuje se iz 5 gradskih i 14 prigradskih izvorišta vode, iz podzemnih izdani sa dubina od oko 180 metara. Ova sirova voda značajno je opterećena štetnim materijama – arsenom, gvožđem i amonijakom – zbog čega je i izgrađena Fabrika vode. U toj Fabrici godišnje se proizvede i preradi do nivoa evropskog kvaliteta, oko 8,5 miliona kubnih metara vode, što je, slikovito rečeno, zapremnina jednog Palićkog jezera. Na gradskom uređaju za prečišćavanje otpadnih voda prečisti se godišnje oko 15 miliona kubnih metara atmosferske i otpadne vode, pri čemu kvalitet izlazne, prečišćene vode, odgovara standardima koji važe u oblasti zaštite životne sredine u Republici Srbiji, kao i Direktivama Evropske unije.

Sve ovo proizvod je visoko razvijene svesti Subotičana, jer naš grad je kroz prošlost nastojao da bude lider u primeni novih ideja i dostignuća, ali je i rezultat stručnog i predanog rada zaposlenih u «Vodovodu i kanalizaciji». U preduzeću je trenutno zaposlen 231 radnik, od toga 44 s visokom i višom školskom spremom, 75 sa srednjom, 46 je VKV i KV radnika i 66 PKV i NKV radnika. U preduzeću su oduvek praćeni svetski trendovi vodosnabdevanja i usvajane nove tehnologije u granicama finansijskih mogućnosti. I danas smo zagledani u budućnost, naši stručnjaci imaju viziju, i tu viziju nastojimo da ostvarimo razvojnom strategijom i planovima. Usredsređeni smo na to da omogućimo nesmetano i kvalitetno vodosnabdevanje za sve stanovnike grada i okolnih naselja, ali i da racionalno raspolažemo vodom, tim teško obnovljivim resursom, koji na našem prostoru osim nas koriste i susedi u regiji. Zato se i vodimo našim glavnim geslom, da vodu nismo nasledili od predaka, nego je pozajmljujemo od potomaka. Posebnu pažnju posvećujemo ekologiji, te je zaštita prirodnog okruženja, a naročito bisera ovog kraja – jezera Palić – na samom vrhu naših prioriteta.

          Imajući u vidu potrebe građana u XXI veku, koje u sadašnjoj globalnoj ekonomskoj situaciji nije lako pratiti, pred zaposlenima je obaveza izgradnje novih i završetka započetih kapitalnih infrastrukturnih objekata. U teškim smo uslovima radili gotovo sve vreme unazad, no danas smo ipak na korak da rešimo nekoliko značajnih investicija, koje predstavljaju osnov za podizanje kvaliteta življenja stanovnika grada i okoline. To možemo postići samo uz pomoć osnivača, Grada Subotice, bez čije podrške se ne mogu ostvariti strateški ciljevi kojima zajednički težimo. Da bi ti ciljevi bili dostignuti, neophodno je pratiti savremena kretanja, ali i sarađivati sa svima koji nam mogu pomoći znanjem, iskustvom i resursima, jer su nam svima u okruženju interesi zajednički, s obzirom da pripadamo istom, Karpatsko-dunavskom vodonosnom basenu.

          Na kraju, osećam potrebu da istaknem da su predani rad, upornost i nesebično zalaganje prethodnih generacija zaposlenih u Vodovodu omogućili da danas imamo ovako uređen sistem, ali je to nametnulo i obavezu, kako nama tako i budućim generacijama, da sa istim samopregorom nastavimo unapređivati delatnost preduzeća, na dobrobit svih naših građana.

URUČENE PLAKETE ZA DOPRINOS RAZVOJU DELATNOSTI PREDUZEĆA

 • Ministarstvo životne sredine, rudarstvo i prostorno planiranje Republike Srbije
 • Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine
 • Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine
 • Pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
 • Pokrajinski Sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo
 • Grad Subotica
 • Poslovno udruženje vodovoda i kanalizacije Srbije
 • Zavod za vodoprivredu Subotica
 • Građevinski fakultet Subotica
 • Ekonomski fakultet Subotica
 • Radio Subotica
 • Radio Televizija YUeco Subotica
 • Magyar Szó
 • Subotičke novine
 • Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji (The Delegation of the European Union to the    Republic of Serbia)
 • Evropska banka za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development)
 • Evropska agencija za rekonstrukciju (European Agency for Reconstruction)
 • Vodovod Segedin (Szegedi Vízmű ZRT.)

FILM KAPI VODE I VREMENA:

http://youtu.be/rL0uLAfNEAk

POZDRAV IZ VANKUVERA:

http://youtu.be/bnPls7GxBUA

Csatolt állományok

 1. Monografija povodom 50 godina rada preduzeća
  (8 MB) 2012. márc. 29.