júl.
2012
27

NOVI BUNAR U STAROM ŽEDNIKU ZA SIGURNO VODOSNABDEVANJE

NOVI BUNAR U STAROM ŽEDNIKU ZA SIGURNO VODOSNABDEVANJE

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine dr Atila Čengeri i direktorka Javnog komunalnog preduzeća (JKP) „Vododvod i kanalizacija“ Snežana Pejčić obišli su danas (petak, 27. juli) radove na izgradnji i opremanju novog bunara u Starom Žedniku.

Gradonačelnik Dulić je, tim povodom, istakao da je postojeći bunar na vodozahvatu Stari Žednik star više od dve decenije, da je u velikoj meri atrofirao (75 odsto) i da će se izgradnjom novog bunara obezbediti ne samo mikrobiološki ispravna, čista pijaća voda za stanovnike Starog Žednika, nego će se, uzimajući u obzir eksploatacione karakteristike bunara, obezbediti i stabilno i dugoročno vodosnabdevanje ovog naselja.

- Nastavićemo i dalje da investiramo u ruralne delove grada s ciljem da i naši sugrađani iz prigradskih mesnih zajedenica imaju odgovarajuće uslove za život, naglasio je Modest Dulić.

Snežana Pejčić je kazala da je prema poslednjem testu, koji je obavljen u avgustu 2011. godine, kapacitet bunara bio devet litara u sekundi i da je taj kapacitet na granici zadovoljenja potreba stanovnika u Starom Žedniku.

- Novi bunar bušen je na uobičajenoj dubini za ovo podneblje, a to je 165 metara. U krajnjoj izvedbi konstrukcija bunara će biti na dubini od 153 metra sa korisnim filterskim slojem dužine 40 metara. Rezultati testiranja pokazuju izvanredne karakteristike: maksimalno instalisani kapacitet bunara je 90 litara u sekundi. Tokom avgusta, po završetku opremanja bunara, ugradićemo eksploatacionu pumpu sa mogućnošću potiskivanja 15 litara u sekundi, što će zadovoljiti sve potrebe oko 2.000 stanovnika Starog Žednika u svim klimatskim uslovima, rekla je Snežana Pejčić, i dodala da se ovih dana radi i na tenderskoj dokumentaciji za bušenje bunara u Đurđinu.

Za realizaciju ove investicije, čija je ukupna vrednost 13 miliona dinara, JKP „Vodovod i kanalizacija“ obezbedilo je tri miliona dinara, a grad Subotica deset miliona dinara. Najviše sredstava, 7.500.000 dinara, izdvojeno je za bušenje (izvođači radova „Vikuv” iz Mađarske i „Geoakva” iz Beograda), za hidro-mašinsko opremanje bunara (izbor izvođača u toku) izdvojiće se 2.500.000 dinara, a za elektro-opremanje bunara (izbor izvođača takođe u toku) 3.000.000 dinara.