jún.
2013
5

ODRŽAN 13. PO REDU KVIZ "AQUARIUS – VODONOŠA GRADA“

POBEDNICI SU SVI KOJI SU UČESTVOVALI

U Subotici je u sredu 5. juna, na Svetski dan zaštite životne sredine, održan je kviz na temu: Voda, izvor života. Reč je o završnici ovogodišnje tradicionalne akcije „Aqurius – vodonoša grada“, koju je JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica organizovalo 13. put zaredom. U kvizu su učestvovali učenici sedmih razreda OŠ „Hunjadi Janoš“ iz Čantavira i OŠ „Đuro Salaj“ iz Subotice. Ekipe su bile sastavljene od po 8 učenika, jednog nastavnika i jednog roditelja, a ekipno su odgovarali na po 8 pitanja iz oblasti ekologije, proizvodnje, dovođenja, odvođenja i prečišćavanja vode. S obzirom da su ekipe iz obe škole bile dobro pripremljene, svi odgovori su bili tačni, pa žiriju na kraju nije preostalo ništa drugo nego da obe škole proglasi pobednicima.

Tokom jednomesečne akcije Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, učenici su imali i radionice na temu voda kao izvor života. Za najbolji literarni rad proglašen je sastav Anite Bičkei iz OŠ „Đuro Salaj“ iz Subotice, drugo mesto osvojio je Robert Kabai iz OŠ „Hunjadi Janoš“ iz Čantavira, a na trećem mestu je bila Terez Torma, takođe iz OŠ „Đuro Salaj“. U konkurenciji likovnih radova prvu nagradu osvojila je Timea Gabor, učenica petog razreda OŠ „Hunjadi Janoš“ iz Čantavira, drugu Boris Vlaović Kovačev iz OŠ „Đuro Salaj“, a treću Stefani Barta iz čantavirske škole. Za prva mesta učenici su nagrađeni MP4 plejerima, za druga web kamerama, a za treća USB stikovima. Svi takmičari u kvizu takođe su dobili simbolične nagrade.

Manifestacija je, inače, ove godine započela 10. maja, kada su učenici ovih dveju škola posetili Prečistač grada Subotice i upoznali najnoviju tehnologiju odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda.

Cilj projekta je razvijati svest i savest mladih u vezi racionalne potrošnje vode.

Kviz je održan u amfiteatru Otvorenog univerziteta u Subotici.