jún.
2014
11

A VÁLLALAT BEMUTATKOZÁSA A HELYI KÖZÖSSÉGEK KÉPVISELŐI ELŐTT

A Vízművek és Csatornázási KKV ma és a jövőbeli beruházások

A nyilvános bemutatót, melynek „A Vízművek és Csatornázási KKV ma és a jövőbeli beruházások” volt témája, csütörtökön, június 5-én tartották Szabadkán, az újvárosháza épületében.

Az egybegyűlt helyi közösségi vezetőknek és más érdeklődőknek a vállalatról és a jövőbeli tervekről Tóth Godó Valéria megbízott igazgató, Nagy Abonyi Mária, a beruházási szakszolgálat és Goran Mijatović, a projektek megvalósításáért felelős munkaegység vezetője számolt be.

A vállalat képviselői ismertették a vízvezeték és csatornahálózat terveit és fejlesztési stratégiáit a városban és a külvárosi településeken, de emellett szó volt a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV által termelt zöld energiáról is.

A vállalat stratégiája értelmében 2026-ig meg kell valósulnia a háztatások teljes lefedettségének az ivóvízhálózatra való rákapcsolódást illetően, illetve legalább ötven százalékos lefedettséget láttak elő a csatornahálózatra való csatlakozás esetében.

A Vízművek és Csatornázási KKV két alaptevékenységgel rendelkezik – ezek az ivóvízellátás, valamint a szennyvízelvezetés és –tisztítás.

„Nem szeretném lebecsülni a szennyvíztisztítást, ami Szabadkán már teljes 30 éve jelen van, különböző technológiák alkalmazásával. Most az egyik legkorszerűbb technológiával rendelkezünk. Egész Szerbiában egyike vagyunk az első olyan vízműveknek, melyek foglalkoznak szennyvíztisztítással is. Például Belgrádban és néhány nagyobb városban nem foglalkoznak ezzel”, mondta el a megbízott igazgató.

Ami az ivóvíz- és csatornahálózattal való lefedettséget illeti, az elemzések azt mutatják, hogy a külvárosi helyi közösségek többsége nem rendelkezik ivóvíz vagy csatornahálózattal, vagy egyikkel sem, mondta Tóth Godó Valéria.

„Ilyen például Tavankút, Mérges, Ludas és Hajdújárás helyi közösség. Ezekben nincs szervezett ivóvízellátás. Ez a legnagyobb problémánk és kihívásunk, amikor a jövőbeli beruházásokról van szó.”

A fél évszázados működés során a szabadkai Vízművek nagy mennyiségű tudást, tapasztalatot és készséget halmozott fel, melyet beépített az eredményeibe. Így 2012-től bevezetésre és alkalmazásra kerültek a nemzetközi szabványok, mint amilyen a HACCP és az ISO.

Csatolt állományok

  1. Slajdovi sa prezentacije
    (1 MB) 2014. jún. 13.