nov.
2014
19

A VÍZÓRÁK VÉDELME AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ TÉLI IDŐSZAKBAN

Az ellenőrzés és a melegen tartás a legbiztosabb mód

Az előttünk álló tél meglehetősen hideg lehet, ezért azt javasoljuk a fogyasztóinknak, hogy időben gondoskodjanak a háztartásukhoz tartozó vízóra és a belső vízvezeték fagyvédelméről. A korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy számos vízórát tartanak alkalmatlan körülmények között, ahol a befagyás veszélye fenyegeti ezeket. Emiatt a téli fagyok idején gyakran hívják ki a polgárok a Vízművek és Csatornázási KKV terepi csoportját a befagyott vízórák miatti károk elhárítására. A fogyasztó felel az épülete belső szerelvényeinek működéséért, valamint a vízóra akna tisztaságáért, és azért is, hogy maga a vízóra hozzáférhető legyen.

A vízórák rendszerint akkor fagynak be, ha azokat nem az előírások szerint helyezik el, például ablak nélküli pincékben, és ha a belső vezetékek fagynak be olyan épületekben, ahol nincs vízfogyasztás. Ilyen körülmények között azt javasoljuk, hogy a vízórát tartsák melegen, valamint távolítsák el a vizet a télen üresen álló épületek belső vezetékeiből, ezzel megelőzve a vízórákon jelentkező esetleges fagykárokat. A vízórák és a belső szerelvények befagyása okozta kellemetlen helyzetek megelőzése érdekében arra kérünk minden fogyasztót, hogy még az igazi tél beállta előtt gondoskodjanak azok védelméről.

Amennyiben a vízóra nincs kellő mélységben, akkor szükséges a vízóra bevonása valamilyen hőszigetelő anyaggal, mint amilyen a deszka, a sztiropor vagy a szalma. A vízórák rongyokba való becsomagolása nem nyújt kellő védelmet, és ezzel csak megnehezítenék tavasszal a vízórához való újbóli hozzáférést, annak leolvasását és karbantartását.

Azoknak a fogyasztóinknak, akik szabályosan kialakított, kiépített vízóraaknájuk van, nem kell tartaniuk a vízóra befagyásától, mivel az így elhelyezett vízórák a fagy által sújtott zóna alatt helyezkednek el, és amennyiben az aknának van fedele, akkor nem áll fenn a vízóra befagyásának veszélye.

Most van itt a legmegfelelőbb időpont arra, hogy a vízórák téli védelme előtt a fogyasztók leellenőrizzék a belső szerelvényeik állapotát, a vízóra állását, illetve az esetleges problémákat az aknában. A vízórán észlelt bármilyen meghibásodást jelenteni kell a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV ügyfélszolgálatánál az ingyenesen hívható 0800-000-024 telefonszámon.

A belső vezetékeken észlelt meghibásodásokat a fogyasztó köteles saját maga elhárítani. Ezzel megelőzhetik a felesleges kellemetlenségeket és a hibák okozta költségeket, illetve elkerülhetőek a tavaszi leolvasást követő igen magas számlák okozta kellemetlen meglepetések is.

Sajnos azok a fogyasztók, akik nem ellenőrzik a szerelvényeiket és a vízóraaknájuk állapotát, olykor olyan költségekkel szembesülnek, mint a befagyott vízóra cseréje és a belső meghibásodások miatti nagyon magas vízszámla.

A 20 mm átmérőjű befagyott vízórák cseréjének költsége 5.572,68 dinár, melyet a helyszínen fizettetnek meg.

Azt is meg kell itt jegyeznünk, hogy egyes fogyasztóink még a befagyott vízóra cseréjét követően sem gondoskodnak a vízóra helyének védelméről, így a fagykár ismét jelentkezik.

A vízórák ellenőrzésével és szükség szerinti fagyvédelmével a fogyasztók még a tél beállta előtt jelentősen csökkenteni tudják a nagyobb meghibásodások és az azokból származó kellemetlenségek kockázatát.

A Vízművek és Csatornázási KKV munkásai a lehető legrövidebb időn belül igyekeznek kiszállni a helyszínre, és elhárítani a hibát a vállalat hatáskörébe tartozó ivóvíz-hálózaton.