Vízóraállás bejelentése

 

A szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV köteles évente három alkalommal leolvasni a vízórákat azokban a háztartásokban, melyek a lakossági fogyasztók csoportjába tartoznak, mégpedig:

  • április 15. és 25. között 6 hónapos elszámolási időszakra (november 1-től április 30-ig)
  • július 15. és 25. között 3 hónapos elszámolási időszakra (május 1-től július 31-ig)
  • október 15. és 25. között 3 hónapos elszámolási időszakra (augusztus 1-től október 31-ig)

A lakóközösségi háztartások, valamint a vállalatok és kisvállalkozások esetében is a vízórákat havonta leolvassák, mégpedig a hónap 20. és utolsó napja közti időszakban.

Amennyiben valamely fogyasztó a leolvasáskor nem tartózkodik az adott címen, maga is leolvashatja a vízóra állását, majd pedig bejelentheti azt a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV ügyfélszolgálatán, munkanapokon személyesen vagy a 0800-000-024 telefonszámon. Ez egy ingyenesen hívható telefonszám, melyen munkanapokon 7 és 15 óra között más ügyben is kérhetnek tájékoztatást, és a 024-es körzetszám bármely vezetékes telefonjáról felhívható.

Utasítás a lakossági fogyasztók vízóraállásának leolvasásához

A szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV különböző gyártók vízóráit használja: INSA, IKOM. Az elhasznált víz mennyiségét egy mechanizmus méri, amely a vízóra dobozában található. A mérés pontossága alapján két osztályt különböztetünk meg: „A” és „B”, melyek közül a „B” osztályú vízórák mérnek pontosabban.

Hogyan különböztetheti meg, hogy milyen vízóra van felszerelve az Ön háztartásában, és hogyan olvashatja le a fogyasztás állását az adott vízóráról?

 

image

 

 

 

,,A" OSZTÁLYÚ VÍZÓRÁK

 

 

  • A fogyasztás állását a számlapról kell LEOLVASNI m3-ben, ami csak a FEKETE mezőkben álló számokra vonatkozik – az első négy mezőre.
  • A számláló utolsó, FEHÉR mezőjében látható, PIROS színnel megjelölt állást NEM KELL LEOLVASNI! Az a fogyasztást százliterenként méri, míg az alsó mutatók, melyeket szintén NEM KELL LEOLVASNI, literekben és tíz literekben mérik az elfogyasztott víz mennyiségét.

 

 

image

 

 

 

 

,,B" OSZTÁLYÚ VÍZÓRÁK

 

 

  • A fogyasztás állását a számlapról kell LEOLVASNI m3-ben, ami az öt FEKETE mezőben található számokra vonatkozik.
  • Az alsó mutatók deciliterben, literben, tíz és száz literekben mérik a fogyasztást, és ezeket NEM KELL LEOLVASNI.
  • A vízóra közepén látható PIROS CSILLAGNAK ellenőrző szerepe van:

 

- Ha forog, az azt jelzi, hogy a víz áthalad a vízórán, és az méri a fogyasztást.

- Abban az esetben, ha úgy véli, hogy túl nagy a kimutatott vízfogyasztása, és ezért ellenőrizni szeretné, hogy esetleg elfolyik-e a víz valahol a háztartásában, akkor zárjon el minden vízcsapot a lakásban, és ha a csillag ennek ellenére is tovább forog, akkor az vízvesztésre utal – ami tovább növeli az Ön mért fogyasztását. Ilyen esetben sürgősen kérje vízvezeték-szerelő segítéségét! Ha ilyenkor nem forog a csillag, akkor a belső vezetékei hibátlanul működnek, és a valós fogyasztása nőtt meg.