márc.
2010
8

NEOPHODNO REALIZOVATI KAPITALNE INVESTICIJE

Povodom Dana i proslave 48 godina JKP "Vodovod i kalizacija" na konferenciji za novinare Saše Vučinić, gradonačelnik Subotice, istakao je da je već nekoliko godina karakteristična stabilnost u vodosnabdevanju i da je ovo preduzeće podiglo na viši nivo kvalitet svojih usluga.
- "Vodovod" ima najviše gotovih projekata, ali moraju da sačekaju bolja vremena, pošto je za njihovu realizaiju potrebno oko milijardu dinara što je ovog momenta izvan naših dometa. Planove ovog preduzeća pokušavamo da uvežemo u generalne planove razvoja grada, a kao osnivačima nam je jako važno da imamo dobru komunikaciju i čvrstu kordinaciju u svim javnim preduzećima. To ponavljam pre svega zbog odgovornosti koju dele političke strukture, a koja se najviše ogleda kroz rad javnih preduzeća. Za mene je nepojmnjivo da se u pojedinim preduzećima niko ne javlja na telefon koji je servis građana ili da se sa građanima razgorava neljubazno. Sva JP rade jer im je delatnosti poverila lokalna samouprava i svoje prihode ostvaruju na monopolskom tržištu i u tom kontekstu moraju da imaju veliku odgovornost - rekao je Vučinić.
Valerija Tot Godo, v.d. direktorka JKP "Vodovod i kanalizacija", kaže da se "neosporavajući dosadašnje pružanje usluga vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u gradu, niko ne sme zadovoljiti trenutnim stanjem i da preduzeće ne sme sebi da dozvoli da bude kočnica u razvoju grada".
- Bez obzira na sve poteškoće moramo održati nivo i realizovati kapitalne investicije ne zanemarujući civilizacijske potrebe građana. Ove godine prioritet nam je da u što kraćem roku privedemo kraj izgradnje novog prečistača, koji i pored žestokih kritika, predstavlja najsavremeniji sistem u Srbiji. Prošle godine puštena je linija vode na prečistaču i od tada se u Palić uliva kvalitetna voda po najstrožim kriterijumima Evropske unije, ali linija mulja još uvek nije završena - kaže Valerija Tot Godo.
Dragan Vučetić, tehnički direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" kaže da su na poslednjem sastanku sa DHV-om zahtevali da im se dostavi dinamika radova sa konačnim datumom završetka prečistača, odnosno, preostaloj liniji mulja, ali je još uvek nisu dobili.
- DHV ima neraščišćene odnose sa podizvođačima radova i najavljeno nam je da ćemo posle 20. marta dobiti odgovor na naše zahteve. Mi ne možemo i ne želimo da se mešano u odnose izvođača i podizvođača radova, ali insistiramo na što kraćim rokovima. Radovi su u zastoju i zbog klimatskih uslova, pošto je jedan od zahteva bio da dnevna i noćna temperatura dostignu u kontinuitetu pet stepeni da bi mogli da rade punom parom - kaže Vučetić.
Prema rečima tehničkog direktora Dragana Vučetića ovog meseca počeće punjenje jednog od dva digestora i nakon testiranja znaće se više o kvalitetu radova, odnosno saniranju koje je usledilo zbog primedbi na propuste.
U "Vodovodu" koji planira da podigne cenu vode za šest odsto očekuju da ni ove godine neće biti problema sa vodosnabdevanjem, ali građanima preporučuju da štede.
- Cena vode je takva da vredi štedeti, a ko ne bude vodio računa moraće da izdvoji dosta novca - kažu Dragana Vučetić.
Valerija Tot Godo kaže da se trenutno vode razgovori sa predstavnicima mesnih zajednica i da se njihove potrebe usaglašavaju sa trenutnim mogućnostima preduzeća.
- Ne smemo ni u jednoj fazi rada ubuduće sebi da dozvolimo da budemo kočnica u razvoju grada i zajedno sa svojim osnivačima ćemo raditi na tome da strateške tačke razvoja dobiju na značaju - zaključuje Tot Godo.