márc.
2010
9

Drágul a víz

Ha a képviselő-testület dönt róla, már április elsejétől hat százalékkal kell többet fizetnünk – Május végén helyezik üzembe a szennyvíztisztító iszapvonalát
A Vízművek és Csatornázási Közvállalat idén ünnepli fennállásának negyvennyolcadik évfordulóját. Az ennek apropójaként összehívott sajtótájékoztatón a vállalat vezetősége ismertette az idei évre tervezett legfontosabb beruházásokat, újításokat, és szólt a folyamatban lévő projektumokról is. Mint bejelentették, idén hat százalékkal drágul majd a víz.
Saša Vučinić polgármester szerint az elmúlt években stabillá vált a vízellátás, megnövekedett a vállalat kapacitása és növekedett szolgáltatásainak minősége is.
– A Vízművek alapjaiban magában foglalja mindazokat a fejlesztéseket, melyek jelentősen hozzájárulnak városunk fejlődéséhez. Az elmúlt másfél évben állandó párbeszéd alakult ki az alapító és a vállalat között, amit a jövőben is szeretnénk folytatni, illetve mielőbb ki kell alakítani a közvállalatok egymás közti kommunikációját a hatékonyabb munka érdekében. Alapítóként szeretnénk, ha a részünkről lenne egy erős koordináció, hiszen a közvállalatoknak és rajtuk keresztül nekünk is egyfajta felelősséget kell vállalnunk a polgárokért.
Mint azt Tót Godó Valéria, a vállalat igazgatónője elmondta, az elmúlt évek és a jelenlegi helyzet nem adhatnak okot az elégedettségre, hiszen nagyon sok problémával, hiányossággal kell szembenézniük, ugyanakkor a nehézségek ellenére is példát kell mutatniuk más közvállalatoknak.
– A jelentősebb beruházások legnagyobb részének dokumentációja már elkészült, és a Városi Tanáccsal valamint a Helyi Gazdasági Fejlesztési Ügynökséggel való együttműködésre alapozva szeretnénk európai uniós és más nemzetközi alapoknál pályázni, hogy ezek a projektumok megvalósuljanak és kiépíthessük a kommunális infrastruktúrákat illetve hozzájáruljunk a város fejlődéséhez. Így például a kettes számú Vízgyár kiépítésére, ami 131 millió dinár vagy a kettes kollektorra pályáznánk, ami 80 millió dinárba kerül. A helyi közösségeken keresztül szeretnénk feltérképezni a legégetőbb helyi problémákat, hogy azokkal összhangban alakítsuk munkánkat és megnyitottunk egy információs telefonos központot is, ahol a polgárok napi 24 órában választ kaphatnak kérdéseikre vagy reklamálhatnak – számolt be az újdonságokról Tót Godó Valéria, aki azt is elmondta, hogy terveik szerint az idén mindössze hat százalékkal fogják megemelni a víz árát, ami megegyezik a tervezett infláció mértékével. Nem tudott pontos időpontot mondani, mikortól lesz érvényes a drágítás, ha a képviselő-testület jóváhagyja, erre akár már április elsejétől számíthatnak a polgárok.
Hogy a helyi közösségek szükségleteinek eleget tegyenek a vízellátás és szennyvíz-elvezetés terén, ahhoz mintegy 545 millió dinárra lenne szükség. Néhány tervezett projektum a meglévő rendszer munkáját javítaná, egyben környezetvédő jellege is van. Egyik ilyen projekt a víztisztításból visszamaradt iszap mezőgazdaságban való felhasználása lenne. Legnagyobb feladatuknak mégis azt tartják, hogy mielőbb befejeződjön a szennyvíztisztító, mely a kritikák ellenére is az egyik legkorszerűbb vízgazdasági, környezetvédelmi és kommunális rendszer egész Szerbiában, emelte ki az igazgatónő. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a tavaly májusban üzembe helyezett vízvonalról megfelelő minőségű megtisztított víz folyik a Palicsi-tóba, az iszapvonalat pedig várhatóan május végéig üzembe helyezik. Dragan Vučetić, a közvállalat műszaki igazgatója elmondta, hogy a szennyvíztisztító kivitelezőjével a napokban tárgyalásokat folytattak a munkálatokkal kapcsolatban, melyeknek befejezése már több mint egy évet késik. Még mindig nem kapták meg az ütemtervet és a befejezés végleges időpontját, és a fővállalkozó valamint az alvállalkozók között is vannak bizonyos le nem tisztázott kérdések, de remélik, az év végéig valóban befejezik a szennyvíztisztító kiépítését.

Sztojanovity Livia