мај
2017
11

PIJAĆA VODA IZ PALIĆKOG JEZERA

Prezentacija mobilne tehnologije za pripremu pijaće vode u vanrednim situacijama

Na  obali  Palićkog jezera,  u okviru saradnje JKP „Vodovod i kanalizacija“ sa Budimpeštanskim vodovodm, održana je prezentacija mobilne tehnologije za pripremu pijaće vode u vanrednim situacijama.

Uređaj, čiji rad je predstavljen, omogućava preradu vode  iz bilo kojih izvora u destilovanu, što je posebno značajno u vanrednim situacijama kada je potrebno obezbediti pijaću vodu. Ipak, zbog visokih troškova prečišćavanja, ali i samog održavanja sistema, njegova primena ograničena je isključivo na krizne situacije.

- Ultra filtracijom na kraju se dobija destilovana voda iz bilo kojih izvora. Naravno tada se dodaju soli, jer se destilovana voda ne može kao pijaća isporučiti. Nakon dodavanja soli koje postoje u pijaćoj vodi, takva voda se distribuira ili se pakuje u kese. Cilj ove prezentacije je da prikažemo da tehnologija postoji, ali nama treba održiva tehnologija, koja se može održavati. Ne može se kreirati bilo kakva cena za potrošače, a i održavanje  ovakvog sistema je jako skupo i kada se misli na investiciono, a i tehničko održavanje - kaže Đerđ Šugar, v.d. direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Jedinica za mobilno prečišćavanje vode u Mađarskoj formirana je sredinom osamdesetih godina, korišćena je u poplavama u Obrenovcu tokom 2014., a poslednji put ovaj uređaj je upotrebljen u Turskoj, odakle se ekipa vratila pre dve nedelje.

- Ovi uređaji rade u tri stepena, predfiltriranje, zatim ultrafiltracija a nakon toga reverzibilna osmoza. Sem nas u Evropskoj uniji postoje još tri registrovane jedinice za prečišćavanje vode u vanrednim situacijama. Spremni smo da naša saznanja prenesemo kolegama iz subotičkog, ali i vodovoda iz drugih gradova Srbije - kaže Laslo Sabo, rukovodilac ekipe za mobilno prečišćavanje vode iz Budimpešte.

Nakon postupka prečišćavanja, prisutni su imali priliku da konzumiraju prečišćenu vodu iz Palićkog jezera.

Kapacitet predstavljenog uređaja je proizvodnja 225.000 litara pijaće vode dnevno, od čega se polovina može uskladištiti. Uređaj ima mogućnost i ambalažiranja prečišćene vode i to kapaciteta 1.500 litara na sat u vrećice od po 0,5 i 1 litra.