нов
2010
29

PILOT NA „FABRICI VODE“

PILOT NA „FABRICI VODE“

U petak 12.11.2010. je na VZ - I pušten u rad pilot uređaj za pripremu pitke vode. Ovaj projekat je rezultat saradnje između UNESCO-IHA Institut for water education,najvećeg holandskog vodovoda “Vitense” , fondacije Water is our world, Zavoda za vodoprivredu i JKP ViK Subotica.

Uređaj se sastoji iz aeratora, tri filterske jedinice koje obezbeđuju dve faze filtracije i rezervoara za prerađenu vodu. Snabdeven je opremom za automatsko održavanje procesa prerade na zadatim hidrauličkim parametrima. Kompletna “fabrika vode” je smeštena u dva spojena kontejnera i montažnog je tipa .

Tehnološki proces se sastoji iz tri faze:

  1. Oksidacije gvožđa vazdušnim kiseonikom

  2. Uklanjanja amonijaka na biološkom filteru

  3. Uklanjanja arsena na adsorpcionoj ispuni

Naš zadatak tokom praćenja rada postrojenja je:

- kontrola kvaliteta ulazne i izlazne vode,

-rad na održavanju filtera, što znači ispiranje prema zadatim instrukcijama ,

-regeneracija adsorpcione ispune i

-testiranje hidro-mašinske i elektro opreme

Karakteristika ovakvog načina pripreme vode za piće i uklanjanja nepoželjnih sastojaka je da se za oksidaciju ne koriste hemikalije nego vazduh i dejstvo mikroorganizama, dok se arsen uklanja vezivanjem za aktivne čestice filterske ispune.

Sada je u toku priprema bioloških filtera za uklanjanje amonijaka nakon čega će se i ostatak linije za preradu pustiti u rad, tako da ćemo prve informacije o delotvornosti primenjenog postupka imati kroz nekoliko nedelja.