maj
2019
24

EKO PRIČAONICA SA MALIŠANIMA O BIODIVERZITETU I VODI

Povodom Svetskog dana biodiverziteta, 22. maja 2019. godine, mališani predškolskog uzrasta iz Dečijeg vrtića „Školica“ posetili su subotički gradski Prečistač otpadnih voda i na Eko pričaonici, kao odrasli, razgovarali na temu biodiverziteta i vode.

Prvu Eko pričaonicu organizovao je PR tim Projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, čija se realizacija finansira donacijskim sredstvima Vlade Nemačke i KfW Banke. Cilj ove pričaonice, kao i onih koje će se realizovati i u drugim vrtićima, je da se deca mlađeg uzrasta upoznaju sa EKO – sistemima grada, da se podstakne njihova svest i savest o značaju vode, zemlje, vazduha, energije, autohtonih biljnih i životinjskih vrsta ... i svakodnevnim aktivnostima na njihovom očuvanju i zaštiti za sadašnje i buduće generacije.

Time ovaj Projekat dobija svoju dodatu vrednost!

O čemu je razgovarano sa decom na Eko – pričaonici?!

Prvo smo „raščistili“ pojam biodiverziteta. Očima deteta to je bogatstvo jednakosti i razlika na planeti Zemlji. Pri tome smo „pod lupu“ stavili Ludaško jezero kao Specijalni prirodni rezervat i upoznali se sa retkim vrstama ptica, riba, kornjača, žaba i biljaka koje ovo jezero, nastalo pre više od milion godina, čine specijalnim.

Potom su deca upoznata šta će sve biti učinjeno u okviru Projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, čija je realizacija započeta.

Nastavili smo sa razgovorom na temu „BEZ VODE NEMA ŽIVOTA!“

Veoma živi razgovor, gde su deca pokazala znanje, ali i postavila mnoštvo pitanja, vodio se o tome gde je sve prisutna voda, za čega je koristimo, , kako ona utiče na zdravlje, odakle i kako ona dolazi do naših slavina i gde posle upotrebe dolazi na gradski Prečistač otpadnih voda?!

Šetnja Prečistačem otpadnih voda

Neumorni mališani su se upoznali sa time kakva voda sa raznim otpacima dolazi na ulaz Prečistača, kako posle pomoću ogromnih pužnih pumi dolazi do peskolova, pa potom nastavlja svoj put od prethodnog taložnika, preko bioloških bazena kao „srca“ prečišćavanja, do naknadnog taložnika i kako prečišćena i bistra „napušta“ Prečistač i uliva se u jezero Palić.

Takođe, upoznala su se sa time šta se radi sa muljem kao nus – proizvodom, te kako se od njega dolazi do bio – gasa, a od njega proizvodi zdrava, obnovljiva, „ZELENA ENERGIJA“, koja služi za grejanje i obezbeđenje električne struje za potrebe rada Prečistača.

Sledećeg dana, član PR tima, Ljubica Bertović poslala je iz ovog vrtića sledeću poruku:   

Želela bih da vam prenesem pozdrave i zahvalnost kako vaspitača i rukovodstva vrtića, tako i roditelja dece i pohvale za organizaciju jučerašnjeg događaja. Bravo mi!  

Link na izjave dece za TV Subotica: https://www.youtube.com/watch?v=AK4Lguvh93s

Priloženi fajlovi

  1. PP prezentacija „BEZ VODE NEMA ŽIVOTA!“
    (2 MB) 24.05.2019.