дец
2011
8

IZGRADNJA KANALIZACIJE U MZ PEŠČARA

ZDRAVA PITKA VODA U SVAKOM DOMAĆINSTVU

Obraćanje direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica, Snežane Pejčić, dipl.inž.građ., novinarima na gradilištu

Danas, u ulici Luja Armstronga i u MZ „Peščara“, želim prvo da istaknem da je dovođenje pitke zdrave vode do svakog domaćinstva putem javne vodovodne mreže jedan od osnovnih civilizacijskih zahteva i potreba XXI veka.

Iako JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica putem javne vodovodne mreže „pokriva“ skoro kompletno ove životne potrebe u svim mesnim zajednicama u gradu i prigradskim naseljima, još se jedan deo ulica i domaćinstava snabdeva vodom iz svojih privatnih i plitkih bušenih bunara. Zbog visokih podzemnih voda i lošeg hemijskog i bakteriološkog sastava, svakodnevna upotreba ove vode predstavlja značajan zdravstveni rizik.

Struka i rukovodstvo subotičkog „Vodovoda“ u saradnji sa Gradom i mesnim zajednicama svakodnevno i planski, KORAK po KORAK, preduzimaju aktivnosti da se ova problematika rešava na zadovoljstvo građana.

Očekujem da će do kraja građevinske sezone u ovoj ulici, uz povoljne vremenske uslove biti izgrađeno 130 metara duge vodovodne mreže, od kvalitetnog materijala – polietilena, prečnika 110 mm.

Celokupna vrednost ove investicije iznosi oko 650.000 dinarai ta sredstva je obezbedilo JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica. Radove izvodi Građevinska firma „Javornik“, a nadzor vrši naše preduzeće.

Žaleći što do ovakvog događaja nije došlo ranije, moram da kažem da je  bilo potrebno prethodno stvoriti neophodne građevinske, urbanističke i tehničke uslove, pored već tradicionalne besparice koja nam onemogućuje, kada je reč o izgradnji kako vodovodne, tako i kanalizacione mreže,  da brže i efikasnije izlazimo građanima i mesnim zajednicama u susret.

Kada ističem ove uslove, treba reći da je ključni problemi ove Mesne zajednice – nelegalizovana gradnja stambenih objekata, što prema Zakonu onemogućuje priključenja na infrastrukturnu mrežu. Nedavno, na Skupštini grada  usvojen regulacioni plan omogućiće i urbanističke uslove – tj. izradu projekata i dobijanje dozvola za gradnju ove mreže.

Dalji razvoj vodovodne mreže u MZ Peščaraoslanja se i na nedavno izgrađen zapadni magistralni vod kojim će biti omogućeno snabdevanje zdravom, pitkom vodom ove i još 4 gradske mesne zajednice, kao i Ljutova, Donjeg i Gornjeg Tavankuta.

Naime, izgradnjom ovog magistralnog voda, obezbeđeni su i neophodni tehnički uslovi, koje sam prethodno pomenula. To znači da će ovim domaćinstvima uskoro, zavšetkom izgradnje vodovodne mreže i njihovim priključenjem, biti obezbeđene dovoljne količine, konstantan pritisak i kvalitet vode, koja se do nivoa pitke prerađuje na Fabrici vode, na Vodozahvatu I, po svetskim i domaćim, veoma zahtevnim standardima.

Želim da se zahvalim građanima na velikom strpljenju i razumevanju argumentovanih razloga  zbog ovog zaostajanja, ali i da najavim da će struka i rukovodstvo našeg „Vodovoda“  i u narednom periodu rešavati problematiku organizovanog javnog, pa time i najsigurnijeg snabdevanja građana vodom u svakoj ulici i do svakog domaćinstva u Subotici i prigradskim MZ i naseljima.