дец
2011
13

„ZAGREVANJE“ ZA 50 GODINA RADA SUBOTIČKOG „VODOVODA ...“

MI BRINEMO O VODI !

Danas je oko 200 učenika i nastavnika iz OŠ „Majšanski put“ Subotica, postali deo poluvekovne istorije našeg preduzeća, formiranjeg jubilarnog znaka na „Sunčanom satu“ na centralnom gradskom trgu, što ujedno predstavlja i završnu scenu filma, koji se snima tim povodom.

Uoči proleća, sredinom meseca marta 2012. godine, Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ Subotica obeležava pola veka svog postojanja i rada.

Subotica je samo jedan od mnogih gradova u Vojvodini i Srbiji, u kojem će se ovakav jubilej obeležiti, jer se period osnivanja ovakvih preduzeća, kojima je poverena uloga organizovanog i javnog vodosnabdevanja, podudara.

Ono što Suboticu razlikuje od drugih gradova u našem okruženju su začeci organizovanog vodosnabdevanja koji sežu 130 godina unazad i koji nas podsećaju na bušenje i opremanje prvog javnog bunara ispred Franjevačke crkve, snabdevanje građana vodom putem vodonoša i na izgradnju prvog mikro vodovoda na prostoru između Željezničke stanice i centra Grada.

Naša posebnost je i u tome što se Subotica i Subotičani snabdevaju vodom iz dubinskih bunara do skoro 200 metara i taj resurs se stvara putovanjem kapi vode iz izvora sa Alpa i Karpata 4 do 6 hiljada godina. Taj tako dragoceni resurs je ograničen i njegov statički nivo opada iz godine u godinu.

Struka našeg preduzeća,  grad i potrošači, u skladu sa svetskim trendovima, značajnu pažnju posvećuju tome da zdrava pitka voda bude dostupna svakom domaćinstvu, kao i da se upotrebljena voda kanališe i prečišćava, pre njenog upuštanja u recipijent – jezero Palić.

Posebnu pažnju obraćamo na edukaciju i stvaranje odgovornih potrošača, na podizanju njihove svesti i savesti o značaju vode i ograničenom resursu, kojeg treba štedeti i racionalno koristiti.

Taj rad, prvenstveno je usmeren na najmlađe naše potrošače i on se realizuje kroz jedan ekološki i edukativan projekat brige o vodi, simbolično nazvan „Aquarius – Vodonoša Grada“. Danas je oko 200 učenika i nastavnika iz OŠ „Majšanski put“ Subotica, postali deo poluvekovne istorije našeg preduzeća, formiranjeg jubilarnog znaka na „Sunčanom satu“ na centralnom gradskom trgu, što ujedno predstavlja i završnu scenu filma, koji se snima tim povodom.

Prethodno snimanje, 05. decembra 2011. godine sa 300 dece i nastavnika iz OŠ „Jovan Mikić“ Subotica nije uspelo zbog lošeg vremena. Ali, uočili smo nedostatke i korekcije ugradili u današnje snimanje. Zahvaljujemo se deci, roditeljima, nastavnicima i direktorkama i jedne i druge subotičke škole na ujedinjenim naporima, jer i pored ovakvog vremena, ipak smo uspeli u nečemu što je više od snimanja, a to je da se širi krug odgovornih potrošača, koji brinu o vodi !