мар
2012
28

OTKRIVENA SKULPTURA VODOINSTALATERA

SPOMEN NEIMENOVANIM NEIMARIMA

Povodom obeležavanja Svetskog dana voda i 50 godina svog postojanja i rada, JKP „Vodovod i kanalizacija“ poklonilo je gradu i građanima Subotice skulpturu radnika na održavanju (vodovodne i) kanalizacione mreže. Skulpturu radnika, u Ulici Dimitrija Tucovića, otkrili su u petak, 23. marta 2012. godine gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i direktorka JKP „Vodovod i kanalizacija” Snežana Pejčić.

Bronzani vodovodar, ili vodoinstalater, predstavljen je kako izlazi iz šahta, i on je spomen na sve one neimenovane radnike koji se decenijama brinu o gradu, rekla je Snežana Pejčić.

- Skulpturu poklanjamo gradu Subotici, pre svega njenim građanima, kao spomen svim neimenovanim neimarima koji su svoje znanje i umeće, svoj trud i znoj, uneli u stvaranje humanih uslova življenja u našem gradu, kazala je Snežana Pejčić.

Zamenik direktora JKP „Vodovod i kanalizacija” Petar Balažević, podsetio je da svaka evropska metropola ima neko svoje znamenje posvećeno malim, običnim ljudima koji su dali svoj dorinos urbanizaciji grada.

- Zbog činjenice da 130 godina tradicije vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda u Subotici nije obeleženo nikakvim posebnim znamenjem, odlučili smo da jednom ovakvom skulpturom odamo priznanje svima onima koji su tokom svih tih godina radili ono što Subotičani ne vide, a što im je vrlo bitno za život. Ovo je poklon ’Vodovoda’ svim onim generacijama neimara koji su pre nas gradile vodovodni i kanalizacioni sistem ovog grada, istakao je Petar Balažević.

Gradonačelnik Saša Vučinić je rekao da je ovo veoma lep gest koji je učinjen od strane JKP „Vodovod i kanalizacija” prema gradu. S druge strane, kazao je, i grad je imao obavezu da se zahvali svim tim ljudima čiji je posao skriven, ali i nemerljivo značajan za grad.

- Ova skulptura čuva uspomenu na brojne generacije ljudi koji su decenijama radili na vodosnabdevanju i odvođenju otpadnih voda u Subotici. Biće to i nova atrakcija u gradu i prilika našim najmlađim sugrađanima da dođu da se uslikaju. Sve u vezi ove skulpture bilo je obavijeno nekom mistikom, ispod otklanjanja kvarova krila se, u stvari, jedna dobra ideja. Mislim da je i ’Vodovod’, na neki način, i sebi podigao mali spomenik za sve ono što njihovi radnici vredno i generacijama rade, istakao je gradonačelnik Vučinić.

Upitan kako će vodoinstalater biti nazvan, gradonačelnik je rekao da će građani Subotice ovoj skulpturi uskoro dati neko ime.

Autor skulpture je vajarka mr Maja Rakočević Cvijanov, a radove na njenom postavljanju izvelo je preduzeće „Javornik”, iz Subotice.

TV prilog:

http://www.youtube.com/watch?v=xm8BgPdm2Bg