апр
2013
24

SVEČANO PUŠTENO U RAD PILOT POSTROJENJE U BAČKIM VINOGRADIMA

SVEČANO PUŠTENO U RAD PILOT POSTROJENJE U BAČKIM VINOGRADIMA

Značajno smanjena koncentracija arsena u vodi

U Subotici je u utorak 23. aprila održan stručni seminar posvećen problemima uklanjanja arsena iz vode za piće, koji je okupio stručnjake iz više zemalja. O iskustvima u ovoj oblasti, kao i o pilot projektu koji je istog dana otvoren u Bačkim Vinogradima, govorili su i stručnjaci iz Holandije.

Organizator seminara pod nazivom “Voda za piće bez arsena” bilo je Javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” u saradnji sa holandskim UNESCO-vim Institutom za edukaciju o vodi. Na otvaranju su govorili i predsednica Skupštine Grada Subotice Marija Kern Šolja i v.d. direktorica JKP "Vodovod i kanalizacija" Valerija Tot Godo.

Istog dana popodne pilot postrojenje u Bačkim Vinogradima i zvanično su u rad pustili gradonačelnik Subotice Modest Dulić i holandski ambasador u Beogradu Laurent Louis Stokvis. Na otvaranju su govorili i predsednica Skupštine Grada Subotice Marija Kern Šolja i v.d. direktorica JKP "Vodovod i kanalizacija" Valerija Tot Godo.

Projekat za smanjenje arsena u Subotici započet je 2010. godine, a najveći problem sa arsenom tada je imalo naselje Bački Vinogradi. Upravo zbog toga postrojenje za preradu sirove vode izgrađeno je u tom naselju, a primenjuje se nova tehnologija za tretman podzemnih voda sa gvožđem, arsenom i amonijakom. Ta tehnologija smanjuje upotrebu opasnih hemikalija, na prvom mestu hlora.

Nakon završetka postrojenja u Bačkim Vinogradima, ispitivanja pokazuju da je sada koncentracija arsena u prerađenoj vodi znatno ispod granične.

Ovaj pilot projekat značajan je i zbog toga što će, kada preraste u funkcionalan objekat, omogućiti preradu sirove vode do nivoa pijaće u mnogostruko većim kapacitetima nego što je to samo za Bačke Vinograde potrebno. Pošto susedna naselja – Hajdukovo i Šupljak – nemaju organizovano vodosnabdevanje, to predstavlja osnovu za razvoj, širenje i izgradnju vodovodne mreže ka ovim naseljima i snabdevanje njihovih žitelja zdravom vodom. Takođe, ne treba zanemariti da je ova, tzv. “zelena tehnologija” na osnovu pokazatelja troškova funkcionisanja pilot postrojenja i uporednih analiza u odnosu na klasičnu, ekonomičnija.

Subotica je danas jedini grad u Srbiji koji ima postrojenje za preradu vode bez upotrebe hemikalija. Projekat je koštao 250.000 evra, od čega je Vlada Kraljevine Holandije donirala 175.000 evra, a 75.000 evra su sredstva JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica.