авг
2007
2

ČUDESNI SVET VODE

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, u utorak, 5. juna, na završnoj svečanosti u amfiteatru subotičkog Otvorenog univerziteta nagrađeno je 26 učenika prvog i drugog razreda Hemijske srednje tehničke škole (HTSŠ) ,,Lazar Nešić”, koji su dokumentarnim filmovima, plakatama, panoima i drugim oblicima stvaralaštav učestvovali u projektu ,,Voda 2007-2070” koji su zajedničkim aktivnostima organizovali JKP ,,Vodovod i kanalizacija” i JP ,,Palić Ludaš”.

Geza Kučera, predsednik Opštine Subotica rekao je, obraćajući se prisutnima, da je u Subotici jedan od glavnih problema voda, ali da nije dovoljno samo definisati problem, već da je potrebno i učiniti nešto da se ti problemi reše.
,,Mislim da smo među onim opštinama i gradovima koji izuzetno puno pažnje posvećuje ovom sektoru” – kazao je Kučera - ,,Puno pažnje, ali nikad dovoljno i zato je svaka akcija usmerena ka tome da se stvari promene na bolje za pozdraviti. U ime lokalne samouprave pozdravljam ovu akciju i verujem da će ona biti konstantna. Zman da Vodovod čini dosta napora da mlade uputi u ovaj čudesni svet vode, da im pomogne oko štednje, oko racionalnog trošenja, da razmišljaju o toj budućnosti. Obaveza nam je da našoj deci ostavimo nešto vredno, nešto što će im omogućiti normalan život.”

Imre Čeke, direktor JKP ,,Vodovod i kanalizacija” Subotica istakao je da većina potrošača ne zna da se voda crpi iz izdani sa dubine od oko 180 metara, da ta voda ima svoje poreklo i vrednost, da je rezultat erozije planinskih masiva Alpa i Karpata i da ,,gutanje” takve vode, do te izdani i te dubine traje od četiri do čest hiljada godina.
,,Zato tvrdimo da je to prirodno prečišćena voda koja ima sastojke koji se graniče sa štetnima, ali su prirodnog porekla” – naglasio je Čeke - ,,Svetska zdravstvena asocijacija, EU i domaće zakonodavstvo zahtevaju od nas da se štetni sastojci u vidu amonijaka, gvožđa i arsena, koji su prirodnog porekla prečiste, odnosno da se otpadne vode koje se ulivaju u jezero Palić takođe prečiste i to polje obezbedi kao prirodni krug života. I ja, i menadžment našeg preduzeća, kroz kvalitet našeg proizvoda i usluga maksimalno se zalažemo da Subotici i Subotičanima obezbedimo kvalitetno vodosnabdevanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda.”

Na svečanosti je promovisana i knjiga ,,Jezero i grad”, koju su zajedno izdali JKP ,,Vodovod i kanalizacija” i JP ,,Palić Ludaš”.