дец
2008
14

ZAVRŠNICA PROJEKTA ,,AQUARIUS" ZA 2008. GODINU

Kvizom ,,SVE ŠTO NISTE ZNALI, A HTELI STE DA PITATE O VODI I VODOVODU" u kojem su učestvovali učenici 4. razreda OŠ ,,Sečenji Ištvan" i ,,Majšanski put" iz Subotice zaključena je realizacija projekta brige o potrošačima subotičkog Vodovoda i kanalizacije za 2008. godinu.
Pre više od dva veka Suboticu i Subotičane su sa pijaćom vodom snabdevale vodonoše. Pre nešto više od jednog veka u Subotici je izgrađen prvi javni bunar, kao preteča modernog javnog sistema vodosnabdevanja grada.
Od tog perioda, pa sve do danas, kako se razvijao Grad, tako je taj razvoj ,,u korak" pratilo i naše Preduzeće.
Danas je ,,VODOVOD I KANALIZACIJA" jedan siguran, moderan i dobro organizovan sistem za zadovoljavanje potreba i zdravlja potrošača, kao i zaštite životne sredine.
U centru pažnje je briga o potrošačima i jedan segment, koji je često zanemaren, edukacija najmlađih potrošača u osnovnim školama.
Zašto baš u osnovnim školama ? Zato što toj obrazovno – vaspitnoj osi gravitiraju deca, njihovi roditelji i njihovi nastavnici !
Takav jedan projekat, koji tu ravan obuhvata nazvali smo simbolično ,,AQUARIUS" ili ,,VODONOŠA GRADA". Ovaj projekat se realizuje već 5 godina unazad. Šta on u 2008. godini sadrži :
1) ,,OTVORENE KAPIJE" svih naših objekata za posetu dece, ove godine njih oko 300, iz OŠ ,,Majšanski put", ,,Sečenji Ištvan" i ,,Matko Vuković";
2) Edukaciju dece na temu ,,KAKO SE TROŠI I KAKO SE ŠTEDI VODA" sa rešavanjem jednog domaćeg zadatka, koliko se vode, ali i novca iz kućnog budžeta izgubi usled neispravnih slavina i WC vodokotlića, koji su najveći potrošači u jednom domaćinstvu;
3) Takmičenje Škola u štednji vode. U novembru mesecu, koji je po ovom pitanju bio edukativan, OŠ ,,Majšanski put" sa 865 učenika i 95 zaposlenih potrošili su 277 kubika vode, odnosno 288 litara po osobi. Dnevno to iznosi 9,6 litara po osobi. OŠ ,,Sečenji Ištvan" sa 1039 učenika i 110 zaposlenih potrošili su u mesecu novembru 265 kubika vode, odnosno 231 litru po osobi. Dnevno to iznosi 7,7 litara po osobi. Iz ovoga proizilazi da je u akciji štednje vode pobedila OŠ ,,Sečenji Ištvan"!
4) Anketiranje roditelja obe Škole o zadovoljstvu kvalitetom usluga JKP ,,Vodovod i kanalizacija". Anketa sadrži niz korisnih podataka, sugestija i kritika i ona će biti u narednom periodu dostupna medijima;
5) Danas se, kao simbolična završnica ovog Projekta realizuje Kviz za decu ,,SVE ŠTO NISTE ZNALI, A HTELI STE DA PITATE O VODI I VODOVODU !" Ovde se danas pored takmičarskih ekipa nalaze i sva deca koja su učestvovala u svim fazama ovog projekta.
6) U okviru ovog Kviza učenici 7-mih razreda OŠ ,,Matko Vuković” prezentovaće svoj rad na temu biološkog prečišćavanja otpadnih voda koji je realizovan u okviru Projekta ,,EKOLOGIJA PLUS” kojeg su realizovali Pokrajinski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Aktiv nastavnika biologije osnovnih škola Subotice, Udruženje građana ,,PROTEGO” i JKP ,,Vodovod i kanalizacija” Subotica.

OŠ ,,Sečenji Ištvan” i ,,Majšanski put” subotički Vodovod nagradio je sa TV i DVD apartima, dok su najaktivniji učenici i nastavnici OŠ ,,Matko Vuković” nagrađeni sa MP-4 plejerima i kompletima za pisanje.
Generalni sponzor je i ovog puta, tradicionalno, bila firma ,,Biromarket” iz Subotice.