мар
2014
22

SVETSKI DAN VODA I DAN OSNIVANJA JKP "VODOVOD I KANALIZACIJA" SUBOTICA

Organizacija koja uči

Dan 22. mart u celom svetu obeležava se kao Svetski dan voda. To je i dan kada je pre 52 godine osnovano JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, pa i naše preduzeće obeležava jubilej.

Svetski dan voda utemeljile su Ujedinjene nacije, s namerom da istaknu ogromnu važnost vode kao temelja života i osnovni sastojak svakog živog bića.

Bližimo se, naime, vremenu kada će potreba za vodom premašiti njene zalihe na Zemljinoj kugli. Ukoliko bi do toga došlo, nužno bi prestao razvoj, a započela bi bespoštedna borba za vodu.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana vode je „Voda i energija“. JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica je u svom razvoju veliku važnost pridavalo brizi o energetskoj efikasnosti, kako u oblasti vodosnabdevanja štedeći potrošnju električne energije, tako i u delatnosti prečišćavanja otpadnih voda, proizvodeći tretmanom mulja sopstvenu tzv. zelenu energiju.

Međutim, sintagma „Voda i energija“ može se još i šire shvatiti, pogotovo kada se energija ljudi, zaposlenih u našem preduzeću, struke i menadžmenta posmatra kroz „Organizaciju koja uči“, kao konstantan proces sticanja i primene znanja i veština za uspešno i savremeno rukovođenje, organizaciju, funkcionisanje i razvoj preduzeća. Prema tome, i znanje je energija koja pokreće naše sisteme da proizvodimo i pružamo usluge u interesu naših građana – korisnika usluga.

Obeležavajući ovaj datum, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica pustilo je u rad renoviranu laboratoriju za ispitivanje otpadnih voda grada Subotice, u novom objektu, u krugu uprave preduzeća.