јун
2014
11

PREZENTACIJA PREDUZEĆA PRED PREDSTAVNICIMA MESNIH ZAJEDNICA

JKP "Vodovod i kanalizacija" danas i buduća ulaganja

Javna prezentacija pod nazivom “Javno komunalno preduzeće ‘Vodovod i kanalizacija’ danas i buduća ulaganja” održana je u četvrtak 5. juna, u zgradi Nove opštine u Subotici. O preduzeću i budućim planovima, pred predstavnicima mesnih zajednica i ostalim zainteresovanim građanima govorili su Tot Godo Valerija, v.d. direktor preduzeća, Nađ Abonji Maria, rukovodilac Službe za investicije, i Goran Mijatović, rukovodilac Radne jedinice za projekte.

Predstavnici preduzeća prikazali su planove i strategiju razvoja vodovodne i kanalizacione mreže u gradu i prigradskim naseljima, a bilo je reči i o zelenoj energiji koju JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica proizvodi.

Prema strategiji poduzeća, do 2026. godine predviđeno je da se ostvari stopostotna izgrađenost i priključenost domaćinstava na vodovodnu mrežu i najmanje s pedeset posto priključenosti na kanalizacionu mrežu, istaknuto je tokom predstavljanja.

JKP 'Vodovod i kanalizacija" ima dve osnovne delatnosti – snabdevanje pitkom vodom i odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda.

"Ne bih omalovažavala prečišćavanje, koje je u Subotici prisutno već punih 30 godina, i to s raznim tehnologijama. Sada imamo jednu od najsavremenijih tehnologija. U celoj Srbiji, mi smo među prvim vodovodnim preduzećima koja imaju prečišćavanje otpadnih voda. Na primer, Beograd i neki veći gradovi to nemaju", rekla je v.d. direktor.

Kada je reč o pokrivenosti vodovodnom i kanalizacionom mrežom, analiza pokazuje da su većinom prigradske mesne zajednice nepokrivene ili vodovodnom ili kanalizacionom infrastrukturom, a ima i onih koje nemaju niti jedno niti drugo, rekla je Tot Godo Valerija.

"To su recimo prigradske mesne zajednice Tavankut, Ljutovo, Šupljak ili Hajdukovo. One nemaju organizovano vodosnabdevanje. To je naš najveći problem i najveći izazov, kada je reč o budućim ulaganjima."

Tokom pola veka postojanja, u poslovanje i rezultate subotičkog Vodovoda su ugrađena mnoga savremena znanja, iskustva i veštine. Tako su od 2012. godine u primeni odgovarajući međunarodni standardi, poput HACAP i ISO standarda.

Sirova voda se uspešno tretira i do devedeset posto stanovništva se snabdeva prerađenom čistom i pitkom vodom, rečeno je na prezentaciji. U tim se postupcima subotički "Vodovod" pridržava svih normativa i standarda koji se od preduzeća očekuju.

Kvalitet prečišćene vode zadovoljava zahteve Evropske direktive, međutim koncentracija nutrijenata – azota i fosfora povremeno prelazi postavljene kriterijume. Zato se stalno traga za savremenijim i boljim tehnologijama prečišćavanja, rečeno je.

Mesne zajednice koje su već duže vreme u potpunosti obezbzeđene vodovodnom infrastrukturom, imaju problem zastarelosti mreže. Ona mora postepeno početi da se zamenjuje i osvežava, rečeno je ovom prilikom.

Od ove godine subotički 'Vodovod' ima i sertifikate za akreditaciju za kontrolisanje i overu vodomera. 

Prezentacija je održana u okviru 8. međunarodnog i regionalnog sajma "Subotica 2014."

Приложени фајлови

  1. Слајдови са презентације
    (1 MB) 13.06.2014.