avg
2014
12

PLANIRATI PREMA MOGUĆNOSTIMA, A NE SAMO PREMA POTREBAMA

PLANIRATI PREMA MOGUĆNOSTIMA, A NE SAMO PREMA POTREBAMA

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, zamenik gradonačelnika Tomislav Veljković i pomoćnica gradonačelnika zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine Maria Kern Šolja, obišli su 12. avgusta Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija” (JKP VIK) i gradsko Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV).

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija” predstavlja jedno od strateških preduzeća lokalne samouprave, rekao je gradonačelnik Maglai obraćajući se novinarima nakon razgovora sa rukovodstvom JKP „Vodovod i kanalizacija” i obilaska laboratorije za ispitivanje kvaliteta otpadnih voda smeštene u krugu Upravne zgrade „Vodovoda”.  

- Ukupna dužina postavljene vodovodne mreže na teritoriji grada Subotice je preko 530 kilometara, a postavljene kanalizacione mreže oko 270 kilometara. Vrednost imovine JKP ’Vodovod i kanalizacija’ koja je, s obzirom na to da je grad Subotica osnivač preduzeća, na neki način imovina Grada iznosi preko 30 miliona evra – istakao je Jene Maglai.

Potrebna srednjoročna strategija razvoja

Pred lokalnom samoupravom i „Vodovodom” u budućnosti su ozbiljni izazovi, rekao je on, i dodao da bi u narednom periodu trebalo intenzivnije raditi na širenju vodovodne i kanalizacione mreže i obezbeđivanju kvalitetne prerađene vode, izgradnjom fabrike vode na Vodozahvatu II.

- Veliki izazov u budućem periodu je i kako da uskladimo materijalne mogućnosti Grada i 'Vodovoda' sa potrebama naših građana. Mislim da ćemo morati da uradimo jednu ozbiljnu srednjoročnu strategiju razvoja vodovodne i kanalizacine mreže, zato što se planovi zacrtani početkom dvehiljaditih očigledno ne mogu da ostvare. Moramo da planiramo prema mogućnostima, a ne prema potrebama – podvukao je Jene Maglai i dodao da će to biti veliki zadatak za sve rukovodioce i u lokalnoj samoupravi, i u „Vodovodu”, u narednih nekoliko decenija.

Uz konstataciju da i u JKP „Vodovod i kanalizacija” ima problema, jer još uvek nisu počeli radovi vezani za realizaciju pojedinih projekata koji se odnose na postavljanje vodovodne mreže, a i javne nabavke kasne, gradonačelnik Maglai je rekao da smatra da bi ove godine konačno trebalo da se stavi tačka na dobijanje upotrebne dozvole za subotičko gradsko Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.    

Vršilac dužnosti direktora JKP „Vodovod i kanalizacija” Valerija Tot Godo je rekla da deli mišljenje gradonačelnika Maglaija da bi trebalo napraviti realne srednjoročne planove razvoja vodovodne i kanalizacione mreže, jer su mogućnosti „Vodovoda” u sadašnjem privrednom okruženju mnogo manje nego što je u ovom preduzeću dugoročno planirano.  

Ona je kazala da se kvalitet vode za piće svakodnevno uzorkuje i prati u laboratoriji JKP VIK, i kontroliše u Zavodu za javno zdravlje.

- Usled nemilih događaja koji se dešavaju u Somboru smatram da su mere predostrožnosti važne i za naše preduzeće – rekla je Valerija Tot Godo.

Prema njenim rečima, razgovaralo se i o pomoći grada Subotice u finansiranju projekata JKP VIK vezanih za izgradnju sekundarnih mreža u mesnim zajednicama. Za tu namenu, kazala je, nedostaje još oko 11 miliona evra, a obezbeđivanje sredstava za razvoj sekundarnih mreža u mesnim zajednicama mora da se isplanira u narednih pet godina.

Uskoro upotrebna dozvola za prečistač

Za kolektore II i VII javni konkursi su završeni, a potpisivanje ugovora očekuje se u septembru, rekla je i najavila da će radovi moći da krenu od 1. oktobra.  

Ona je istakla da je jedna od njenih molbi tokom današnjeg razgovora bila da Grad iz budžeta preuzme vraćanje dela zajma za prečistač koji je trenutno na teretu JKP VIK.  

- Radi se o sredstvima od 100 miliona dinara na godišnjem nivou. Puno bi nam značilo da polovinu zajma finansira Grad kako bi nam ostalo novca za preventivno održavanje - kaže Valerija Tot Godo.

Najavila je da će se do kraja 2014. godine okončati priprema tendera za fabriku vode na Vodozahvatu II.

- Nova fabrika za preradu vode nam je veoma bitna, jer će Palić i okolna naselja koristiti prerađenu vodu koja je mnogo sigurnija od one koju su do sada dobijali. Proširenjem kapaciteta fabrike za preradu vode dobićemo i sigurnije vodosnabdevanje potrošača – istakla je Valerija Tot Godo.

Posle obilaska centralnog gradskog Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, tehnički direktor JKP VIK Đerđ Šugar je rekao da prečistač radi po veoma visokim standardima, sa jednom od najsavremenijih tehnologija koja se trenutno koristi.

Na jesen želimo da dobijemo upotrebnu dozvolu, a ona se dobija tako što je Fakultet tehničkih nauka (FTN) napravio projekt sanacije betonskih konstrukcija, rekao je Šugar, i istakao da je to i bio problem, jer je komisija za davanje upotrebne dozvole konstatovala da je kvalitet betonske konstrukcije zadovoljavajući, s tim da se trajnost tih objekata dovodi u pitanje.

- Zato je i napravljen projekt FTN–a koji se sastoji od četiri faze. Trenutno se radi poslednja, četvrta faza. Nadamo se da će u roku od mesec dana biti završena. Još treba da se završi druga linija biološkog bazena i posle toga predajemo zahtev za upotrebnu dozvolu – naglasio je Đerđ Šugar.