јун
2015
4

ČELNICI GRADA OBIŠLI RADOVE NA KOLEKTORU II, CENTRALNOM MAGISTRALNOM VODOVODU I KOLEKTORU VII

Nadoknađivanje višedecenijskog zaostatka

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine Grada Ilija Maravić, zamenik gradonačelnika Tomislav Veljković, pomoćnica gradonačelnika zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredineMarija Kern Šolja i direktorka JKP „Vodovod i kanalizacija“ Valerija Tot Godo sa saradnicima u sredu su, 3. juna 2015. godine, obišli radove na Kolektoru II, Centralnom magistralnom vodovodu i Kolektoru VII, koji se izvode u okviru realizacije Projekta unapređenja sistema vodovoda grada Subotice (SWUP-I).

Radovi koji se trenutno izvode u Subotici predstavljaju deo velikog projekta koji za cilj ima unapređenje vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda na teritoriji celog grada, izjavio je gradonačelnik Maglai nakon obilaska radova na Kolektoru II, i dodao da će se realizacijom ovog projekta obezbediti priključenje velikog broja građana na gradsku vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Nadoknaditi višedecenijski zaostatak

- Namera nam je da u narednih nekoliko godina nadoknadimo jedan višedecenijski zaostatak, a to je da u velikoj meri rešimo problem odvođenja otpadnih voda na teritoriji našeg grada i da izgradnjom još jedne fabrike vode i magistralnih vodovoda obezbedimo hemijski i bakteriološki čistu i ispravnu vodu za sve sugrađane. Na taj način ćemo podići i njihov kvalitet života – naglasio je Jene Maglai.

On je rekao da izgradnja Kolektora II, koja je započeta još pre nekoliko decenija, obuhvata delom i rekonstrukciju postojećeg zidanog kolektora koji je u Subotici izgrađen pre 115 godina i da će proširenjem mreže novi korisnici svoje otpadne vode moći da odvode do lokacije prečistača.

Direktorka JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica Valerija Tot Godo je naglasila da je izuzetno važno što se krenulo sa ozbiljnim ulaganjima u proširenje vodovodne i kanalizacione mreže na teritoriji grada Subotice i da veruje da će JKP „Vodovod i kanalizacija” uspeti da ispuni sve obaveze koje je na sebe preuzelo potpisivanjem ugovora za ovaj veliki posao.

Popravka dotrajale vodovodne mreže

Posle obilaska radova na Centralnom magistralnom vodovodu, gradonačelnik Maglai je izjavio da Grad Subotica i JKP „Vodovod i kanalizacija” imaju ozbiljnih problema sa održavanjem vodovodne mreže koja je postavljana pre četiri decenije.

- Moramo da intenziviramo investicije kada je reč o obnavljanju vodovodne mreže kako bismo narednih nekoliko decenija imali kvalitetno i kontinuirano snabdevanje vodom u gradu. Poznato vam je da smo od osam miliona evra, kolika je bila projektovana vrednost ovih radova, radove ugovorili za šest miliona evra tako da je Grad putem postupka javne nabavke uštedeo 2 miliona evra. U dogovoru sa predstavnicima JKP ’Vodovod i kanalizacija’ i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) gledaćemo da ta sredstva usmerimo na popravku fabrike vode jedan i čitavog tog sistema koji je gotovo na izdisaju – najavio je Jene Maglai.

Municipalne obveznice

Na trećem gradilištu, Kolektoru VII, gde se najviše odmaklo u izvođenju radova,  gradonačelnik Maglai je kazao da će se ovom investicijom uraditi deo posla vezan za izgradnju Kolektora VII, ali da su potrebe znatno veće.

On je dodao da očekuje de će na nekoj od narednih sednica Skupštine Grada biti usvojena odluka o izdavanju municipalnih obveznica u vrednosti do 600 miliona dinara, kojima bi se već od proleća naredne godine nastavila ulaganja u vodovodnu i kanalizacionu mrežu u onim delovima grada koji do sada nisu pokriveni.

- Građani Željezničkog naselja su pre 30 godina uplatili doprinose gradu Subotici koji to nije ispoštovao i izgradio kanalizacionu mrežu. Zato smatram da bi JKP ’Vodovod i kanalizacija’ ove godine trebalo da uradi projektnu dokumentaciju za gradsku i sekundarnu vodovodnu i kanalizacionu mrežu u ovom naselju kako bi se sledeće godine taj projekat i realizovao. Projektovana vrednost tih radova je oko 330 miliona dinara i ja se nadam da ćemo na javnoj nabavci uspeti da uštedimo od 10 do 20 odsto sredstava koje ćemo usmeriti u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže kako bismo rešili problem građana ove mesne zajednice vezan za kvalitet vode za piće, podzemne vode i odvođenje voda – kazao je gradonačelnik Maglai.

Predlog koji se odnosi na projektovanje i izgradnju gradske i sekundarne vodovodne i kanalizacione mreže u slivu Kolektora VII i V u MZ „Željezničko naselje” novinarima i okupljenim građanima ovog naselja detaljnije je predstavila Maria Nađ Abonji, rukovodilac Službe realizacije investicija u JKP ViK.  

Radovi na Kolektoru II, u dužini od 6.975 metara, trebalo bi da budu završeni do 31. decembra 2016. godine, na Kolektoru VII (924 metra) 1. avgusta 2015. godine, a na Centralnom magistralnom vodovodu (2.950 metara) 7. decembra 2015. godine.

Ugovori o zajmu i projektu

Skupština Grada Subotice je na 12. vanrednoj sednici 26. aprila 2012. godine donela Odluku o dugoročnom zaduživanju Grada Subotice za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda za „Projekat unapređenja vodnih sistema grada Subotice“ uzimanjem kredita kod EBRD u ukupnom iznosu od 11 miliona evra

Ugovor o zajmu između Grada Subotice i EBRD i Ugovor o projektu između EBRD i JKP „ViK“ potpisan je 4. maja 2012. godine. Reč je o kreditu od 11 miliona evra na period otplate od 12 godina, uključujući grejs period od tri godine. Kamatu i glavnicu kredita do 2019. godine otplaćuje Grad Subotica, a od 2020. do kraja 2024. godine ovu obavezu preuzima JKP „ViK“, što je regulisano Ugovorom o supsidijarnom zajmu i donaciji između Grada i JKP „ViK“ na osnovu uslova iz Ugovora o zajmu.

EBRD banka je putem investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), odnosno Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, obezbedila donaciju namenjenu za izgradnju Kolektora VII, angažovanje konsultanta i Studiju upravljanja muljevima, nastalim u procesima tretmana sirove vode i otpadnih voda.