jul
2015
16

U BAČKIM VINOGRADIMA PUŠTENO U RAD POSTROJENJE ZA PRIPREMU PITKE VODE

Postavljeni temelji i budućeg razvoja vodovodne mreže u naseljima Šupljak i Hajdukovo

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor danas je, u Bačkim Vinogradima, pustio u rad postrojenje za pripremu pitke vode. Svečanosti upriličenoj povodom zvaničnog puštanja u rad ovog postrojenja i povezivanja na distributivnu mrežu Bačkih Vinograda prisustvovali su gradonačelnik Subotice Jene Maglai i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić sa saradnicima, predstavnici partnera iz Holandije - vodovoda „Vitens“, Humanitarne fondacije „Voda je naš svet” i firme „Aqua delft”, nadležni iz JKP „Vodovod i kanalizacija” i rukovodstvo MZ „Bački Vinogradi”.

Tehnički direktor JKP „Vodovod i kanalizacija” Đerđ Šugar je, obraćajući se medijima, podsetio da se u novembru 2010. godine u Bačkim Vinogradima započelo sa pilot projektom za preradu sirove vode u pijaću vodu, tzv. Adart tehnologijom koja prerađuje sirovu vodu na biološki način, bez upotrebe hemikalija.

- Nakon izgradnje filter stanice i višestrukih uporednih analiza kvaliteta vode od strane naše interne laboratorije, laboratorije Zavoda za javno zdravlje i holandske nacionalne laboratorije, Republička sanitarna inspekcija izdala je dozvolu za puštanje u rad ovog postrojenja i snabdevanje naselja Bački Vinogradi prerađenom vodom, odnosno potvrdu kvaliteta vode za piće. Time je obezbeđena upotrebna dozvola, to jest prerastanje pilot postrojenja u funkcionalni objekat – naglasio je Šugar.

Direktor firme „Aqua delft”, isporučioca opreme, Branislav Petruševski, zahvalio se svima koji su pomogli da se projekat realizuje - holandskoj Vladi koja je, kako je rekao, dala supsidij za ovaj projekat, fondaciji „Voda je naš svet”, UNESCO–IHE Institutu za edukaciju o vodi koji je dao svoj patent na korišćenje bez ikakve naknade i timu JKP „Vodovod i kanalizacija” koji je bio velika podrška u realizaciji projekta.

Gradonačelnik Maglai je rekao da je na upotrebu predato postrojenje koje ima  kompletnu dokumentaciju, od građevinske do upotrebne dozvole, i da je realizovan projekat na osnovu koga se stvaraju temelji za proširenje vodovodne mreže u naselju Bački Vinogradi, kao i temelji budućeg razvoja vodovodne mreže u mesnim zajednicama „Šupljak” i „Hajdukovo”.

- Sigurno će biti veliki izazov i za lokalnu samoupravu, i za JKP ’Vodovod i kanalizacija’, da u sledećim godinama realizujemo ove projekte. Ne bi trebalo da zaboravimo da,  pored Hajdukova i Šupljaka, na teritoriji našeg grada još uvek imamo nekoliko mesnih zajednica, poput Ljutova i Tavankuta, u kojima nije izgrađena vodovodna mreža i bio bi red da u budućem periodu obezbedimo pitku vodu i za naše sugrađane koji žive u tim prigradskim naseljima - istakao je gradonačelnik Maglai.

Izgradnju postrojenja za pripremu pitke vode sa po 200.000 evra finansirali su holandski partneri i JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica u ukviru međunarodnog projekta „EUREKA“ pod pokroviteljstvom UNESCO-IHE Instituta za edukaciju o vodi, sa ciljem da ono preraste u stalno funkcionalno postrojenje za preradu sirove u zdravu pitku vodu.

Adart tehnologijom, koja ima svoju primenu u Holandiji i koju koristi najveći holandski vodovod „Vitens“, uklanjaju se arsen (ispod deset mikrograma po litru), gvožđe i amonijak u postupku adsorpcije na specijalnim regenerativnim filterskim ispunama. Ono što daje prednost ovoj tehnologiji je činjenica da se dobija pitka voda bez upotrebe hemikalija kroz aeraciju i adsorpciju, a druga prednost je to što se kao nusproizvod javlja otpadni mulj koji u sebi sadrži gvožđe, a arsen ostaje vezan za filtersku ispunu i postaje inertan, što znači da se može odlagati slobodno, bez posledica na deponiju.