окт
2007
12

VODA POSKUPLJUJE ZBOG PREČISTAČA?

SUBOTICA – JKP ,,Vodovod i kanalizacija" u 2008. godini treba za isplatu kreditnih obaveza uzetih za izgradnju prečistača otpadnih voda, Evropskoj banci za obnovu i razvoj da uplati milion dinara. Imre Čeke, direktor ,,Vodovoda" tvrdi da to neće učiniti preko leđa građana, koji već plaćaju jednu od najviših cena vode u Srbiji. Poskupljenje, ukoliko do njega dođe, biće srazmerno eventualnoj inflaciji i neće imati veze sa otplatom kredita.
Nedoumice oko otplate kredita, koje su izazvale sumnju građana da ih čeka novi udar na kućni budžet, javile su se nedavno, kada je gradonačelnik Geza Kučera saopštio da kreditne obaveze prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj od početka 2008. godine neće više biti u ingerenciji opštine, nego JKP ,,Vodovod i kanalizacija".
Opština će ubuduće plaćati samo kamate na kredit, dok će glavnicu snositi ,,Vodovod". Time će se lokalna samouprava rasteretiti ove obaveze i steći mogućnosti za ulazak u kreditne arnžmane usmerene u drugom pravcu. Do sada je sve izmireno u preuzetom roku i nije bilo plaćanja nikakvih kaznenih penala prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj – istakao je Kučera.
Kako sada stvari stoje, JKP ,,Vodovod i kanalizacija" tu obavezu može da preuzme na sebe i u 2008. godini Evropskoj banci uplati 75 miliona dinara, ali u tom slučaju za nove investicione poduhvate neće biti dovoljno novca, pa je pitanje kako će se to odraziti na vodosnabdevanje Subotičana.
Polovina te sume treba da bude otplaćena do kraja juna, a druga polovina do kraja 2008. godine, ali problem je što ,,Vodovod" za narednu godinu ima na raspolaganju 100 miliona dinara i, ukoliko tri četvrtine damo na otplatu kredita, ostaje nam jako malo za ulaganje u ostale važne projekte. Iz tog razloga, već smo podneli zahtev lokalnoj samoupravi da nam pomogne budžetskom ,,injekcijom" , a konkurisali smo i za sredstva iz NIP-a i Pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja, pošto realizacija naših planova za naredne četiri godine zahteva oko 10 miliona evra – rekao je Imre Čeke, direktor ,,Vodovoda".
Izgradnja prečistača gradskih otpadnih voda, na obali Palićkog jezera, jedna je od najvećih i najkorisnijih investicija u Subotici u poslednjoj deceniji, posebno sa stanovišta ekologije i kvaliteta vode u jezeru.

Milenko Popadić