mar
2010
12

NEMA NOVCA ZA NOVE INVESTICIJE

Radovi na gradskom pročistaču kasne godinu dana zbog neraščišćenih odnosa između glavnog izvođača nizozemske tvrtke DHV i podizvođača. »Vodovod« zahtijeva da se nastave radovi na liniji mulja i otklone svi evidentirani nedostaci

»Za ovu godinu neprikosnoveni i najveći zadatak nam je u što kraćem roku završiti izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Bez obzira na žestoke kritike na ovu investiciju moram ukazati na to da u Srbiji ona trenutačno predstavlja jednu od najsuvremenijih ekoloških, komunalnih i vodogospodarskih sustava takve vrste i namjene. Također, želim istaknuti kako nova linija vode, koja je puštena u pogon svibnja prošle godine, u lagunski sustav jezera Palić pušta kvalitetno pročišćenu vodu čija kvaliteta odgovara najstožijim kriterijima Direktive Europske Unije«, rekla je direktorica JKP »Vodovod i kanalizacija« Valéria Tóth Godó na konferenciji za novinare upriličenoj u povodu obilježavanja 48. godišnjice (12. ožujka) postojanja ovog javnog komunalnog poduzeća.
Ona je istaknula kako je poduzeće u velikoj mjeri pripremilo dokumentaciju koja se tiče kapitalnih investicija, i ti su projekti predani gradonačelniku, nadležnim tijelima u lokalnoj samoupravi te ministarstvima i mjerodavnima pokrajine i republike. Među planiranim kapitalnim investicijama su izgradnja središnjeg kompleksa vodozahvata 2, čija je procijenjena vrijednost 131 milijun dinara, te izgradnja kolektora 2, vrijednosti 80 milijuna dinara.

Čekaju se bolja vremena

»Osim kapitalnih ulaganja moramo sagledati projekte mjesnih zajednica s čijim predstavnicima vodimo razgovore, a rezultat toga bit će prioritetna lista ulaganja u razvoj sekundarnih vodovodnih i kanalizacijskih mreža i što većeg priključenja kućanstava. Vrijednost planiranih potreba, odnosno zahtjeva mjesnih zajednica dostiže 545 milijuna dinara«, rekla je Valéria Tóth Godó.
Međutim, dobar dio tih investicija morat će sačekati bolja vremena, rekao je gradonačelnik Saša Vučinić. »\'Vodovod\' je, uz \'Suboticaplin\', jedna od tvrtki koja ima najveći broj gotovih projekata, ali koji će, na žalost, morati sačekati bolje vrijeme jer kada se sve skupa zbroji to iznosi uvelike iznad milijardu dinara, što je trenutačno svota koja je izvan dohvata ruke i za što ne možemo reći da bismo mogli započeti u nekom oročenom razdoblju«.
U »Vodovodu« naime planiraju ove godine poskupljenje cijene vode od 6 posto što je razina planirane inflacije, pa će prihodi pokriti tek troškove poslovanja poduzeća, a novca neće biti za nove investicije. Kako za sada stvari stoje, ove godine neće biti poskupljenja vode na temelju kreditnog ugovora. Naime, Subotica je najveći dio novca, 9 milijuna eura, za gradnju pročistača osigurala kreditom kod EBRD banke, koji će biti otplaćivan do 2019. godine. Jedna od obveza iz ugovora je i da cijena litre vode za građane dostigne cijenu koja važi za industrijske potrošače, što znači da se mora povećati 2,5 puta do 2012. godine, kada je rok da se cijene izjednače. »Vodovod« otplaćuje kredit u polugodišnjim anuitetima, i to lipnja i prosinca, a na godišnjoj razini to iznosi oko 71,5 milijuna dinara. Osim što pročistač osigurava čistiju vodu u Palićkom jezeru, povećani kapaciteti postrojenja sada omogućavaju nova priključenja na gradsku kanalizacijsku mrežu, kojih nije bilo posljednjih godina. Koliko je to ozbiljan problem govori i podatak da je Subotica s tek oko 40 posto pokrivena kanalizacijskim sustavom, međutim, proširivanje mreže može se očekivati samo ako »Vodovod« osigura dodatni novac za ove investicije.

Prerano za sankcije

Međutim, »Vodovod« ima vrlo ozbiljnih problema s pročistačom, odnosno s izvođačem nizozemskom tvrtkom DHV, koja već godinu dana kasni s radovima. Tehnički direktor Dragan Vučetić kaže kako su ovih dana vođeni razgovori s predstavnicima DHV-a i ljudima iz tvrtke IRD Inžinjering iz Rima, koji vrše nadzor na gradilištu, od kojih je menadžment »Vodovoda« zahtijevao da dostave dinamiku radova na pročistaču s krajnjim datumom svih poslova, u što spada i linija mulja koja još uvijek nije predana »Vodovodu«.
»DHV ima neraščišćene odnose s podizvođačima, koji su domaća poduzeća i s kojima »Vodovod« kao investitor nema izravne odnose, pa se ne možemo niti uključiti i utjecati na rješavanje tih odnosa, ali jasno smo od izvođača zahtijevali da se nastave radovi na liniji mulja i otklone svi evidentirani nedostaci. Oni su nam rekli kako su u pregovorima s podizvođačima, te da će ili izgladiti stvari i nastaviti s njima radove ili će birati nove izvođače. Radovi su donekle u zastoju i zbog klimatskih prilika, a u prosincu je bilo godinu dana kašnjenja«, rekao je Vučetić, te dodao kako je rok za završetak prosinac 2010. godine, kada ističe i garantni rok. »Kada govorimo o izgradnji govorimo o otklanjanju nedostataka uočenih od prve primopredaje 20. prosinca. Oni imaju rok da te nedostatke, koji ne utječu bitno na kvalitetu izlazne vode iz uređaja, otklone u sljedećih godinu dana, a mi inzistiramo da se ti rokovi skrate«, kaže Vučetić. Na pitanje hoće li izvođač biti sankcioniran zbog kašenjenja, Vučetić kaže kako je o tome još rano govoriti, te da će to biti tema razgovora na kraju kada budu potpuno okončani poslovi i kada se bude stavljalo na papir tko je kome što dužan.

S. Mamužić