jun
2019
11

ZAVRŠEN PROJEKAT „AQUARIUS 2019“

U svečanoj većnici Gradske kuće juče je završen ovogodišnji Ekološko – edukativni Projekat „AQUARIUS – Vodni agent Dunavske regije“. Projekat su zajednički organizovali Skupština Grada, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica i Vodna agencija iz Rogaške Slatine (Slovenija).

Projekat je simbolički startovao 22. marta povodom Svetskog dana vode, a jučerašnja završnica  je doprinos učesnika - preko 350 učenika šestih razreda, roditelja i njihovih nastavnika iz Osnovnih škola „10. Oktobar“ iz Subotice i „Miroslav Antić“ sa Palića Evropskoj nedelji održivog razvoja i Svetskom danu zaštite životne sredine koji se u svetu obeležava svake godine 5. juna.

Ova incijativa rasprostranjena je širom Evrope. Ona podstiče i čini vidljivim aktivnosti i događaje koji promovišu održivi razvoj i njegove globalne ciljeve. Prošle godine je u ovoj inicijativi učestvovalo 34 države sa oko šest hiljada aktivnosti. Skupština Grada Subotice je, kako prošle, tako i ove godine, doprinela tom „bogatstvu“ organizovanjem aktivnosti zajedno sa svojim javnim komunalnim preduzećem, „Vodovod i kanalizacija“ – istakao je Tivadar Bunford, predsednik Skupštine Grada Subotice u svom obraćanju učesnicima.

Takođe je naglasio sledeće:

„Ciljevi u kojima Subotica, kao mikro sredina, ima rezultata, svakako jesu aktivna socijalna politika koja siromašnima omogućuje jednaka prava na ekonomske resurse i pristup svim uslugama u zdravstvu, obrazovanju, kulturi i komunalijama. U saradnji sa Centrom za socijalni rad i Crvenim krstom, kroz instituciju narodnih kuhinja, cilj je i obezbeđenje sigurnosti u snabdevanju hranom za najugroženije stanovništvo. Neophodno je podsticati grad, privredne subjekate, ustanove, kao i domaćinstva za korišćenje obnovljivih izvora energije: vetra, vode i sunca, čime čuvamo biodiverzitet i životnu sredinu i doprinosimo zaštiti od klimatskih promena.  Dozvolite mi da napomenem da iz godine u godinu, sa JKP „Vodovod i kanalizacija“ povećavamo stepen osiguranja sanitarnih uslova i pristupa javnoj vodovodnoj i kanalizacionoj mreži za sve građane.

Iz svega proizilazi da je jedna od najvažnijih aktivnosti na postizanju sinergije za ostvarenje ciljeva za održivi razvoj upravo učvršćivanje parterstva za održivi razvoj.

Projekat „Aquarius“ je jedan od značajnih primera tog partnerstva jer se zajedničkim aktivnostima dece, njihovih nastavanika, roditelja i medija u saradnji sa Skupštinom Grada i njenim javnim preduzećem podiže svest o značaju vode, Vodovoda, Grada i subotičkih jezera.

Aktivnosti i Projekti održivog razvoja predstavljaju „tal“ prethodnika u temeljima istorije i dug sadašnjih generacija  budućim  generacijama ovog grada!

  

U okviru ovog Projekta, obraćamo se mlađim kategorijama sadašnjih i budućih potrošača, kod kojih pokušavamo da podstaknemo istraživački i stvaralački odnos prema vodi, gradu i subotičkim jezerima. Pored dece, naizgled pasivno, u ovom Projektu učestvuju i njihovi nastavnici i roditelji, čime se krug odgovornosti značajno proširuje, ali i podiže nivo sveukupnog odnosa i brige prema vodi. Ovakav odnos treba da probudi njihovu svest i savest u vezi odgovornosti prema resursu vode koji je teško obnovljiv i kojeg treba zaštiti od prekomerne i neracionalne potrošnje – rekao je u svom obraćanju direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, Đerđ Šugar.

Potom je dodao objašnjenje zbog čega su baš ove dve Škole učesnici u ovom Projektu ove godine:

U toku je izgradnja druge Fabrike vode – Postrojenja za tretman sirove vode – na Magnetnim poljima, iza firme ATB – Sever. U naredne dve godine ovaj izuzetno složeni građevinski i tehničko – tehnološki poduhvat obezbediće dovoljne količine zdrave pijaće vode pod propisanim pritiskom potrošačima iz Novog grada, Radanovca i Palića, koji sada koriste neprerađenu, sirovu vodu. Ove dve Škole se nalaze na području na kojem će svi potrošači osetiti efekat ove investicije, jer sada koriste sirovu, neprerađenu vodu za piće.

Takođe, u naredne dve godine će se donacijskim sredstvima Vlade Nemačke i KfW banke realizovati i Projekat zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš.

Njime će biti izgrađena kanalizaciona mreža u turističkom i stambenom delu Palića, da se otpadna voda odvede tranzitnim vodom do Prečistača otpadnih voda grada, a da se samo atmosferska voda uliva u jezero. Izgradiće se zaštitni pojas oko jezera Palić, ozelenjavanje, biciklistička i inspekcijska staza i sanacioni izlov riba – štetočina koje prirodno ne pripadaju eko – sistemu Palića i Ludaša. Ovaj projekat je, takođe, jako važan za Palić i okolna naselja, a većina dece iz ovog područja pohađa Školu na Paliću – dodao je na kraju Đerđ Šugar.

Na Eko – izložbi u holu svečane većnice 44 nagrađena učenika iz obe Škole su učinila vidljivim njihove radove u istraživačkim i kreativnim radionicama koji su nastali tokom meseca maja u okviru II faze realizacije Projekta.

Učenici iz nižih, drugih razreda ovih Škola „oplemenili“ su finale Projekta sa „Pingvin plesom“ i mini-pozorišnom predstavom „Jezero“.

U većnici su potom ekipe obe Škole (po osam učenika i jednim nastavnikom i roditeljem), odgovarajući na pitanja o vodi – uopšte, o subotičkom Vodovodu i delatnostima, gradu, projektima i subotičkim jezerima, pobedile rezultatom 10:10 na Kvizu „Sve što niste znali, a hteli ste da pitate o vodi, Vodovodu, gradu i subotičkim jezerima!“ Škole su nagrađene za učešće u Projektu sa po 30.000 dinara, a najbolji radovi učenika sa po dve i hiljadu dinara.