dec
2020
16

NOVO POSTROJENJE ZA PRERADU VODE – U RUKAMA SUBOTIČKOG VODOVODA

Izvršni direktor Resora investicija i razvoja JKP „Vodovod i kanalizacija“, Čaba Šanta, predstavnik konzorcijuma firmi izvođača „Sade“ iz Beograda, „Veolija Voter“ iz Francuske i GP „Graditelj NS“ iz Novog Sada, Petar Bjegović i predstavnik glavnog Konsultanta „iC consulenten“ iz Beča (Austrija), Muhamed Veseli  su u Subotici u utorak, 15. decembra 2020. godine, potpisali Sertifikat o preuzimanju radova na izgradnji drugog gradskog Postrojenja za preradu vode grada.

Ovom činu, kojim je okončana poslednja faza realizacije Projekta za unapređenje vodnih sistema grada, pored predstavnika Grada, subotičkog „Vodovoda“ kao investitora, izvođača radova i medija, prisustvovali su i Žužana Hargitai, regionalna direktorka EBRD za Zapadni Balkan i Martin Klaucke, predstavnik Delegacije EU u Srbiji.

Balint Pastor, predsednik Skupštine Grada Subotice, istakao je da se danas nalazi u dvostrukoj ulozi jer je kao narodni poslanik u republičkoj Skupštini glasao 2012.  godine za  ratifikaciju međunarodnog sporazuma, na osnovu čega je i ostvaren ovaj Projekat, čija je ukupna vrednost 11 miliona evra finansirana iz kreditnih sredstava EBRD i donacije Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 2,04 miliona evra.

Takođe, danas sam u ulozi predsednika parlamenta Grada, impresioniran sam i ponosan što Grad odgovorno brine o vodi i što će, konačno, svi građani koji su na javnom sistemu vodosnabdevanja piti vodu kvaliteta po svim domaćim i propisima EU. Značajno je da je u prethodnih nekoliko godina, realizujući ovaj Projekat, izgrađeno oko 11 kilometara magistralne i sekundarne vodovodne mreže i oko 9 kilometara kolektora i sekundarne kanalizacione mreže, što će obezbediti veću dostupnost javnih infrastrukturnih mreža, a izgradnjom ovog Postrojenja, naročito, zdravu kvalitetnu pitku vodu građanima, koja kao sirova sadrži veće koncentracije arsena, amonijaka i gvožđa– istakao je Pastor Balint i dodao da će to najbolje osetiti stanovnici Palića, MZ Novog grada i Radanovca, ali će uticati i na razvoj turizma na osnovu strateških planova grada, naročito Palića.

Imre Kern, zamenik gradonačelnika Grada Subotice, podsetio je na istorijat saradnje sa EBRD Bankom i Evropskim zajedničkim fondom za Zapadni Balkan.

Još 2001. godine smo počeli da razmišljamo o izgradnji novih Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Subotici i na Paliću, ostvarili smo kontakt sa EBRD bankom i finansijskim institucijama. U proteklih petnaestak godina u vodovod i kanalizaciju uloženo je blizu 40 miliona evra, što predstavlja veliki uspeh, kako subotičkog „Vodovoda“, tako i gradskih vlasti koja je sve projekte podržala. Subotica je jedna od retkih gradova koja je obezbedila kompletne usluge na evropskom nivou. Imamo pitku i čistu vodu bez arsena i drugih hemikalija, a evropskim standardima odgovaraju i prečišćene otpadne vode koje se kao takve ulivaju u jezero Palić– istakao je Imre Kern i dodao - Nije bilo drugih načina da rešimo ove velike infrastrukturne probleme, osim kreditima, jer njihova vrednost značajno prevazilazi mogućnosti budžeta našeg grada. Apelujem na građane da se u što većem broju priključe na izgrađenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Žužana Hargitai, regionalna direktorka EBRD za Zapadni Balkan i direktorka kancelarije u Beogradu je istakla da ne krije zadovoljstvo što je u Subotici bila prilikom ugovaranja finansiranja Projekta, ali i sada kada vidi šta je sve izgrađeno i koliki je to zajednički doprinos EBRD, grada Subotice i kompanije Vodovoda i kanalizacije komunalnoj izgrađenosti, kvalitetu življenja građana i zaštiti životne sredine.

Nadamo se da će se više gradova u Srbiji ugledati na Suboticu kada je reč o investiranju u infrastrukturu za preradu voda. EBRD, Evropska unija i bilateralni donatori podržavaju prelazak na zelenu ekonomiju i nikada nije bilo boljeg trenutka za ulaganje u zelenu infrastrukturu koja podrazumeva preradu voda, otpada i energetsku efikasnost. Gradovi i opštine ne treba da propuste ovu priliku da obnove i izgrade svoju infrastrukturu u korist životne sredine i svojih građana - istakla je Žužana Hargitai.

Martin Klaucke, predstavnik Delegacije EU u Srbiji, istakao je da je ukupna vrednost oba realizovana Projekta u Subotici u proteklih deset godina preko 30 miliona evra i dodao - Ovo je još jedna prekretnica za Srbiju da postane zelenija i da zaštiti svoje građane i podstakne svetliju budućnost. Subotica i njeni građani su jedno od mnogih mesta u Srbiji gde smo uložili u prečišćavanje voda. Na primer, na području Raške uložili smo više od šest miliona evra u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Evropske integracije za Srbiju nisu apstraktna stvar. To je nešto što ljudi mogu da vide i osete u svojim domovima. Kroz čistiju i sigurniju vodu za njih i njihovu decu. Zaštita životne sredine znači zaštitu ljudi. To je ono što EU zapravo podrazumeva: bolji život za svoje građane.

Đerđ Šugar, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica osvrnuo se na poteškoće koje su otežavale realizaciju ovog Projekta, a koje se odnose na dugotrajne procedure izdejstvovanja svih dozvola pre početka izvođenja radova, ali je i usporovale zbog vanrednog stanja usled pandemije virusa COVID-19. Zatim je naveo osnovne karakeristike izgrađenog sistema:

Filter stanica za tretman sirove vode kapaciteta od 80 litara u sekundi, rezervoar za balansiranje potrošnje vode od 2 i po hiljade kubika, crpna stanica visokog pritiska od 200 litara u sekundu i objekti za tretman mulja nastalog iz sirove vode, predstavljaju najznačajniju izgrađenu infrastrukturu ovog postrojenja i decenijski građevinski, tehnički i tehnološki poduhvat grada Subotice. Linija mulja nastalog iz tretmana sirove vode je jedini takav poduhvat na polju zaštite životne sredine u Vojvodini, ali i u bližem međunarodnom okruženju. Zatim je dodao - Izvođač radova, smatrajući da je kompletirao radove i dokazao zahtevane glavne tehničke parametre, podneo je zahtev Investitoru, tj. našem preduzeću za preuzimanje radova. Nakon pregleda učinjenog u prethodne 3 godine, kada je započeta realizacija ovog Projekta, Nadzorni organ, Konsultant i članovi Komisije za tehnički prijem su konstatovali da Investitor može da primi izvršene radove. Današnji dan predstavlja prekretnicu u okviru ovog Projekta jer Investitor stiče pravo i obavezu da upravlja ovim novim objektom i da se permanento uverava da karakteristike ovog Postrojenja zadovoljavaju zahteve koji su definisani pre početka njegove izgradnje. Na osnovu svega učinjenog u proteklom periodu, Investitor očekuje da na proleće naredne godine pijaća zdrava voda stigne u svako domaćinstvo ovog grada, u Veliki Radanovac i na Palić.

Nakon obilaska Postrojenja, predstavnici EBRD, Delegacije EU u Srbiji, Grada Subotice i JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica razgovarali su o nastavku dosadašnje uspešne saradnje na novim projektima koji će doprineti proširenju i modernizaciji objekata i infrastrukture vodosnabdevanja, odvođenja i prečišćavanju otpadnih voda.