мар
2008
25

PORASLI ZIDOVI NOVOG PREČISTAČA

Ovih dana, odmah pored starog, koji je neprekidno u funkciji poslednjih trideset godina, ubrzanim tempom se gradi novi gradski uređaj za prečišćavanje otpadnih voda.
Kada se kaže da gradilište podseća na mravinjak, onda je to najbliži opis mesta na kojem se ostvaruje praktično još jedan poduhvat stoleća, posle poznate sanacije jezera Palić iz 70-tih godina prošlog veka.
Oko stotinu radnika svakodnevno je na poslu od jutra do mraka, uglavnom ,,Gemaksa” iz Beograda, glavnog izvođača, a tu su i podizvođači iz Kanjiže i neke subotičke firme, dok beogradska ,,Geosonda” u neposrednoj blizini upravne zgrade polaže u dubinu betonske šipove koji će držati važne konstrukcije, od čega podrhtava tlo u čitavoj okolini.
Sada je već pumpna stanica sa peskolovom u odmakloj fazi, dno dva velika taložnika je izbetonirano, a oko budućeg aeracionog bazena je šuma betonskog gvožđa i za nekoliko se očekuje početak izlivanja obodnih zidova bazena.
Saša Radišić, konstrukcioni rukovodilac, koji prati učvršćivanje tla pomoću betonskih ,,injekcija" kako bi se obezbedila stabilnost budućih građevina, o tempu radova kaže: Trenutno radimo na liniji vode i započeli smo liniju mulja – pokazuje Radišić. Posao dobro odmiče, ali moglo bi i bolje, pa ćemo nastojati da ubrzamo radove i skratimo period izgradnje novih objekata da bi mogli započeti rekonstrukciju postojećeg uređaja još ove godine – obaveštava u prolazu, a od zaposlenih u upravi prečistača saznajemo da radnici započinju sa poslom već oko četiri ujutro i da se radi sve do sumraka, sedam dana nedeljno. Puštanje u rad novog uređaja, po svem,u sudeći, obaviće se na vreme.
Posao je počeo, da podsetim, 20. septembra, i radilo se praktično i u toku zime, osim u periodu između dva Božića kada je pao sneg – kaže inžinjer Tamaš Rabakezi, rukovodilac realizacije projekta. Za to vreme uradili smo temelje za objekte kao što su pumpna stanica, prethodne taložnike i jedan od budućih aeracionih bazena, pomerili smo pri tome oko 7500 metara kubnih zemlje, nasuli šljunka oko 2000 kubika, isto toliko peska, i na tome počeli betoniranje. Do kraja januara negde oko 540 kubnih metara betona je položeno – iznosi preciznu računicu inžinjer Rabakezi. – Vreme nas za sada dobro služi i verujemo da će do juna biti okončani svi veći građevinski radovi i da će ostati još samo oni sporedni, a zatim će početi montaža uređaja, odnosno mašinske opreme – objašnjava Tamaš Rabakezi. – Ona će se obaviti u toku leta, a već tamo negde krajem oktobra, ili možda još ranije, mislim da ćemo probno pustiti vodu na novi prečistač. Kada on proradi, moći će da počne rekonstrukcija starog dela i njegovo uklapanje u novi sistem. Gro betoniranja ipak je još pred nama, ali sam uveren da će rok za završetak novog gradskog uređaja, novembar 2008. godine, biti ispoštovan – tvrdi odgovorni rukovodilac realizacije čitavog projekta inžinjer Tamaš Rabakezi.