феб
2019
21

ПОСЛОВОДСТВО СА МЕДИЈИМА У ОБИЛАСКУ ГРАДИЛИШТА „ФАБРИКЕ ВОДЕ II“ У СУБОТИЦИ

Изградња овог комплекса постројења за третман вода представља последњу фазу реализације Пројекта за унапређење водног система града Суботице (SWUP). Реализацијом ове инвестиције сви корисници услуга у граду, на Радановцу и Палићу, поред Бачких Винограда где се сирова вода уназад више од две године третира, имаће на располагању довољне количине и под одговарајућим притиском, квалитетне здраве пијаће воде.

После зимске паузе, радници конзорцијума који чине фирме „Саде“ из Београда, „Веолија Вотер“ из Француске и Грађевинско предузеће „Градитељ“ из Новог Сада, на „Водозахвату II“, на такозваним „Магнетним пољима“, наставили су послове започете у октобру прошле године. Реч је о последњем од послова у оквиру реализације Пројекта за унапређење водних система града, познатог по скраћеници „SWUP“. У питању је нова „фабрика воде“, где ће се она кондиционирати и ослобађати од гвожђа, арсена и амонијака.

„Ова фабрика воде треба да обезбеди комплетној градској мрежи, која сада има 90 одсто пречишћене воде са „Водозахвата I“, да ниво арсена, гвожђа и амонијака буде сведен на меру која је предвиђена Правилником о хигијенској исправности воде. Јавно комунално предузеће путем Града ушло је у нови кредит са Европском банком за обнову и развој (EBRD) од 11 милиона евра, уговор је потписан 23. октобра 2017. и рок за завршетак радова је две године“,рекао је новинарима који су имали прилику јуче да обиђу градилиште, директор Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“, инжењер Ђерђ Шугар.

Ради се у фазама, радови теку по плану, и у току је изградња резервоара који ће имати 2500 кубних метара, а подићи ће се и црпна станица и управна зграда. но што је најважније јесте да ће пуштањем ове „фабрике“ у рад, која има сличну технологију као на „Водозахвату I“, бити решено снабдевање пречишћеном и здравом водом Радановца и Палића, а нова црпна станица омогућиће да у читавом граду буду уједначени притисци у мрежи. Капацитет „Водозахвата II“ биће 80 литара у секунди, што је око пет пута мање него на „Водозахвату I“, али ће бити довољно за све становнике овог подручја и потребе Палића као туристичког центра.

„Постоји могућност, уколико се укаже потреба и захтеви Палића као туристичког одредишта постану већи, да се тај капацитет и дуплира у наредних 10-15 година, на 160 литара у секунди. Што се тиче рока завршетка, он неће зависити од нас, јер банка диктира услове, а постоји вероватноћа, с обзиром да ће то бити јесен и да ће бити потребно испирање и пробни рад, да се он продужи за неколико месеци. Код оваквих објеката то је уобичајено, а треба рачунати и током пробног рада од годину дана да ће бити потребне и анализе воде и дозвола Министарства пре пуштања у рад“,рекао је Ђерђ Шугар.

Обилазак градилишта организован је 21. фебруара 2019. године са циљем обавештавања јавности о току реализације овог значајног и сложеног комунално водопривредног захвата.