мај
2019
24

ЕКО ПРИЧАОНИЦА СА МАЛИШАНИМА О БИОДИВЕРЗИТЕТУ И ВОДИ

Поводом Светског дана биодиверзитета, 22. маја 2019. године, малишани предшколског узраста из Дечијег вртића „Школица“ посетили су суботички градски Пречистач отпадних вода и на Еко причаоници, као одрасли, разговарали на тему биодиверзитета и воде.

Прву Еко причаоницу организовао је ПР тим Пројекта заштите биодиверзитета језера Палић и Лудаш, чија се реализација финансира донацијским средствима Владе Немачке и KfW Банке. Циљ ове причаонице, као и оних које ће се реализовати и у другим вртићима, је да се деца млађег узраста упознају са ЕКО – системима града, да се подстакне њихова свест и савест о значају воде, земље, ваздуха, енергије, аутохтоних биљних и животињских врста ... и свакодневним активностима на њиховом очувању и заштити за садашње и будуће генерације.

Тиме овај Пројекат добија своју додату вредност!

О чему је разговарано са децом на Еко – причаоници?!

Прво смо „рашчистили“ појам биодиверзитета. Очима детета то је богатство једнакости и разлика на планети Земљи. При томе смо „под лупу“ ставили Лудашко језеро као Специјални природни резерват и упознали се са ретким врстама птица, риба, корњача, жаба и биљака које ово језеро, настало пре више од милион година, чине специјалним.

Потом су деца упозната шта ће све бити учињено у оквиру Пројекта заштите биодиверзитета језера Палић и Лудаш, чија је реализација започета.

Наставили смо са разговором на тему „БЕЗ ВОДЕ НЕМА ЖИВОТА!“

Веома живи разговор, где су деца показала знање, али и поставила мноштво питања, водио се о томе где је све присутна вода, за чега је користимо, , како она утиче на здравље, одакле и како она долази до наших славина и где после употребе долази на градски Пречистач отпадних вода?!

Шетња Пречистачем отпадних вода

Неуморни малишани су се упознали са тиме каква вода са разним отпацима долази на улаз Пречистача, како после помоћу огромних пужних пуми долази до песколова, па потом наставља свој пут од претходног таложника, преко биолошких базена као „срца“ пречишћавања, до накнадног таложника и како пречишћена и бистра „напушта“ Пречистач и улива се у језеро Палић.

Такође, упознала су се са тиме шта се ради са муљем као нус – производом, те како се од њега долази до био – гаса, а од њега производи здрава, обновљива, „ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЈА“, која служи за грејање и обезбеђење електричне струје за потребе рада Пречистача.

Следећег дана, члан ПР тима, Љубица Бертовић послала је из овог вртића следећу поруку:   

Желела бих да вам пренесем поздраве и захвалност како васпитача и руководства вртића, тако и родитеља деце и похвале за организацију јучерашњег догађаја. Браво ми!  

Линк на изјаве деце за ТВ Суботица: https://www.youtube.com/watch?v=AK4Lguvh93s

Приложени фајлови

  1. PP презентација „БЕЗ ВОДЕ НЕМА ЖИВОТА!“
    (2 MB) 24.05.2019.