дец
2020
16

НОВО ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ПРЕРАДУ ВОДЕ – У РУКАМА СУБОТИЧКОГ ВОДОВОДА

Извршни директор Ресора инвестиција и развоја ЈКП „Водовод и канализација“, Чаба Шанта, представник конзорцијума фирми извођача „Саде“ из Београда, „Веолија Вотер“ из Француске и ГП „Градитељ НС“ из Новог Сада, Петар Бјеговић и представник главног Консултанта „iC consulenten“ из Беча (Аустрија), Мухамед Весели  су у Суботици у уторак, 15. децембра 2020. године, потписали Сертификат о преузимању радова на изградњи другог градског Постројења за прераду воде града.

Овом чину, којим је окончана последња фаза реализације Пројекта за унапређење водних система града, поред представника Града, суботичког „Водовода“ као инвеститора, извођача радова и медија, присуствовали су и Жужана Харгитаи, регионална директорка EBRD за Западни Балкан и Мартин Клауцке, представник Делегације EU у Србији.

Балинт Пастор, председник Скупштине Града Суботице, истакао је да се данас налази у двострукој улози јер је као народни посланик у републичкој Скупштини гласао 2012.  године за  ратификацију међународног споразума, на основу чега је и остварен овај Пројекат, чија је укупна вредност 11 милиона евра финансирана из кредитних средстава EBRD и донације Европског заједничког фонда за Западни Балкан у износу од 2,04 милиона евра.

Такође, данас сам у улози председника парламента Града, импресиониран сам и поносан што Град одговорно брине о води и што ће, коначно, сви грађани који су на јавном систему водоснабдевања пити воду квалитета по свим домаћим и прописима EU. Значајно је да је у претходних неколико година, реализујући овај Пројекат, изграђено око 11 километара магистралне и секундарне водоводне мреже и око 9 километара колектора и секундарне канализационе мреже, што ће обезбедити већу доступност јавних инфраструктурних мрежа, а изградњом овог Постројења, нарочито, здраву квалитетну питку воду грађанима, која као сирова садржи веће концентрације арсена, амонијака и гвожђа– истакао је Пастор Балинт и додао да ће то најбоље осетити становници Палића, МЗ Новог града и Радановца, али ће утицати и на развој туризма на основу стратешких планова града, нарочито Палића.

Имре Керн, заменик градоначелника Града Суботице, подсетио је на историјат сарадње са EBRD Банком и Европским заједничким фондом за Западни Балкан.

Још 2001. године смо почели да размишљамо о изградњи нових Постројења за пречишћавање отпадних вода у Суботици и на Палићу, остварили смо контакт са EBRD банком и финансијским институцијама. У протеклих петнаестак година у водовод и канализацију уложено је близу 40 милиона евра, што представља велики успех, како суботичког „Водовода“, тако и градских власти која је све пројекте подржала. Суботица је једна од ретких градова која је обезбедила комплетне услуге на европском нивоу. Имамо питку и чисту воду без арсена и других хемикалија, а европским стандардима одговарају и пречишћене отпадне воде које се као такве уливају у језеро Палић– истакао је Имре Керн и додао - Није било других начина да решимо ове велике инфраструктурне проблеме, осим кредитима, јер њихова вредност значајно превазилази могућности буџета нашег града. Апелујем на грађане да се у што већем броју прикључе на изграђену водоводну и канализациону мрежу.

Жужана Харгитаи, регионална директорка EBRD за Западни Балкан и директорка канцеларије у Београду је истакла да не крије задовољство што је у Суботици била приликом уговарања финансирања Пројекта, али и сада када види шта је све изграђено и колики је то заједнички допринос EBRD, града Суботице и компаније Водовода и канализације комуналној изграђености, квалитету живљења грађана и заштити животне средине.

Надамо се да ће се више градова у Србији угледати на Суботицу када је реч о инвестирању у инфраструктуру за прераду вода. EBRD, Европска унија и билатерални донатори подржавају прелазак на зелену економију и никада није било бољег тренутка за улагање у зелену инфраструктуру која подразумева прераду вода, отпада и енергетску ефикасност. Градови и општине не треба да пропусте ову прилику да обнове и изграде своју инфраструктуру у корист животне средине и својих грађана - истакла је Жужана Харгитаи.

Мартин Клауцке, представник Делегације EU у Србији, истакао је да је укупна вредност оба реализована Пројекта у Суботици у протеклих десет година преко 30 милиона евра и додао - Ово је још једна прекретница за Србију да постане зеленија и да заштити своје грађане и подстакне светлију будућност. Суботица и њени грађани су једно од многих места у Србији где смо уложили у пречишћавање вода. На пример, на подручју Рашке уложили смо више од шест милиона евра у постројење за пречишћавање отпадних вода. Европске интеграције за Србију нису апстрактна ствар. То је нешто што људи могу да виде и осете у својим домовима. Кроз чистију и сигурнију воду за њих и њихову децу. Заштита животне средине значи заштиту људи. То је оно што EU заправо подразумева: бољи живот за своје грађане.

Ђерђ Шугар, директор ЈКП „Водовод и канализација“ Суботица осврнуо се на потешкоће које су отежавале реализацију овог Пројекта, а које се односе на дуготрајне процедуре издејствовања свих дозвола пре почетка извођења радова, али је и успоровале због ванредног стања услед пандемије вируса COVID-19. Затим је навео основне каракеристике изграђеног система:

Филтер станица за третман сирове воде капацитета од 80 литара у секунди, резервоар за балансирање потрошње воде од 2 и по хиљаде кубика, црпна станица високог притиска од 200 литара у секунду и објекти за третман муља насталог из сирове воде, представљају најзначајнију изграђену инфраструктуру овог постројења и деценијски грађевински, технички и технолошки подухват града Суботице. Линија муља насталог из третмана сирове воде је једини такав подухват на пољу заштите животне средине у Војводини, али и у ближем међународном окружењу. Затим је додао - Извођач радова, сматрајући да је комплетирао радове и доказао захтеване главне техничке параметре, поднео је захтев Инвеститору, тј. нашем предузећу за преузимање радова. Након прегледа учињеног у претходне 3 године, када је започета реализација овог Пројекта, Надзорни орган, Консултант и чланови Комисије за технички пријем су констатовали да Инвеститор може да прими извршене радове. Данашњи дан представља прекретницу у оквиру овог Пројекта јер Инвеститор стиче право и обавезу да управља овим новим објектом и да се перманенто уверава да карактеристике овог Постројења задовољавају захтеве који су дефинисани пре почетка његове изградње. На основу свега учињеног у протеклом периоду, Инвеститор очекује да на пролеће наредне године пијаћа здрава вода стигне у свако домаћинство овог града, у Велики Радановац и на Палић.

Након обиласка Постројења, представници EBRD, Делегације EU у Србији, Града Суботице и ЈКП „Водовод и канализација“ Суботица разговарали су о наставку досадашње успешне сарадње на новим пројектима који ће допринети проширењу и модернизацији објеката и инфраструктуре водоснабдевања, одвођења и пречишћавању отпадних вода.