јун
2021
4

„ОБНОВА ЕКОСИСТЕМА – РЕСЕТУЈТЕ ВАШ ОДНОС СА ПРИРОДОМ!“

Тема је Светског дана заштите животне средине 2021.

Светски дан заштите животне средине се 5. јуна обележава у целом свету кроз разне активности и кампање са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања заштите животне средине.

Тог дана 1972. године Генерална скупштина UN је донела заједнички Програм  међународне сарадње у сврху заштите животне средине. У свету се на овај дан покрећу бројне активности у које је укључена јавност, а које подстичу и промовишу одговоран однос према окружењу.

У Суботици се реализује Пројекат заштите биодиверзитета и вода језера Палић и језера Лудаш „ECOLACUS“. Интегрисаним приступом у реализацији овог Пројекта омогућује се враћање равнотеже у нарушени еко-систем језера Палић и Лудаш. Вредан је и финансира се из донације Немачке развојне банке (KfW).

У прилогу су, укратко наведени ефекти реализације Пројекта ECOLACUS у оквиру делатности ЈКП „Водовод и канализација“ Суботица и ЈП „Палић - Лудаш“, који формално треба да буде окончан до краја ове, 2021. године.

Пред нашом заједницом остаје задатак да вредности опорављеног еко-система језера Палић и Лудаш очувамо и унапређујемо, како поново не би дошло до његове деградације.

 

Ефекти пројекта ECOLACUS