јун
2022
13

ОБЕЛЕЖЕНО 60 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА ЈАВНОГ КОМУНАЛНОГ ПРЕДУЗЕЋА“ ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“ СУБОТИЦА

Ове године ЈКП”Водовод и канализација” слави 60 година свог постојања и рада, па је 6. јуна 2022. године у Великој већници Градске куће у Суботици одржана свечаност поводом тог јубилеја. Свечаности су присуствовали представници Локалне самоуправе, представници Водовода из Србије и Мађарске, представници других јавних и комуналних предузећа, као и руководиоци и директори предузећа.

Поздрављајући све присутне говор су оджали градоначелник Града, господин Стеван Бакић, Председник Скупштине града, др Балинт Пастор, као и директор предузећа, господин Ђерђ Шугар.

Свечаност су улепшали и ученици III разреда Основне Музичке школе, Марија Миланко и Лазар Асковић, који су на клавиру извели композиције: Плес девојака, Don't get around much more од Duke Ellingtona и Now is the time од Charlie Parker-a.

Видео презентација припремљена за ову прилику приказала је прошлост, као и садашњост предузећа, док су говорима сумирани најбитнији резултати постигнути током 60 година рада и постојања предузећа, а најављени су и нови пројекти који ће додатно побољшати пружање услуга како на територији Града Суботице, тако и код ванградских насеља.

Изразивши захвалност ветеранима, који су постављали систем на којем данас почива суботичко водоснабдевање, градоначелник Стеван Бакић је указао на чињеницу да су касније генерације стручњака у ЈКП“Водовод и канализација“ градиле на добрим основама, па да се данас примењују најсавременије технологије.

Др Балинт Пастор је истакао „Током протеклих шест деценија прво сте изградили Водозахват I, потом Водозахват II, па онда један од  најмодернијих пречистача у Репулици Србији у чијем раду није било прекида ни једног јединог дана. То је нешто што се не подразумева, и зато треба рећи хвала свима онима који су за то били задужени претходних шест деценија. Реализован је и пројекат ’Ecolacus’ који је изузетно значајан за Палић, познато је да сада радите на веома битним пројектима, а имате и планова за будућност. Јако је велики заостатак и ми морамо да будемо самокритични. Без обзира на велике напоре, без обзира на успехе, заостаци су очигледни, а грађани с правом очекују проширење водоводне и канализационе мреже. То нису типови пројекта који се могу реализовати само из сопствених извора, као ни из извора града, зато нам је изузетно значајна подршка АП Војводине, Републике Србије, Мађарске и неких страних донатора. Захваљујући њиховој подршци, сви ми заједнички радимо на томе да се у нашем граду константно проширују водоводна и канализациона мрежа“.

У свом завршном говору се директор предузећа Ђерђ Шугар осврнуона  основну сврховитост воде као извора живота, а потом се захвалио свим досадашњим и садашњим запосленима предузећа, без којих ЈКП“Водовид и канализација“ Суботица данас не би било тамо где јесте.

На самом завршетку свечаности је директор предузећа Ђерђ Шугар у име јавног комуналног предузећа “Водовод и канализација”Суботица уручио градоначелнику и председнику Скупштине града захвалницу за досадашњу сарадњу.

Видео презентација: 60 ГОДИНА - ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА СУБОТИЦА