сеп
2013
24

PREDSTAVNICI JKP „VODOVOD I KANALIZACIJA“ SUBOTICA NA IV MEĐUNARODNOM CEDEF ENERGETSKOM FORUMU U VRNJAČKOJ BANJI

Tretmanom otpadnih voda do „zelene“ energije

Predstavnici JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica – v.d. direktor Valerija Tot Godo i tehnički direktor Đerđ Šugar – učestvovali su na IV međunarodnom CEDEF energetskom forumu: Voda-energija-efikasnost i održivost u jugoistočnoj Evropi. Forum je održan u Vrnjačkoj Banji od 19. do 20. septembra, u organizaciji Centralno evropskog foruma za razvoj (CEDEF), a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i u saradnji sa ambasadom Italije i opštinom Vrnjačka Banja.

Četvrti međunarodni forum CEDEF-a ukazao je na načine i mogućnosti uspostavljanja održivog razvoja Srbije i regiona putem korišćenja vode kao izvora energije, i primenom inovativnih tehnologija koje omogućavaju prečišćavanje i visok nivo efikasnosti u njenom korišćenju.

U izjavi za medije u Vrnjačkoj Banji, v.d. direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica Valerija Tot Godo rekla je, među ostalim, sledeće:

“Postoji kod nas uvreženo mišljenje da se najveći potencijali vode kao energije nalaze u velikim hidrosistemima, rekama, jezerima i akumulacijama. Međutim, voda kao izvor zdrave, tzv. ‘zelene’ energije može biti i ona koja se pojavljuje u postupcima tretmana otpadnih i industrijskih upotrebljenih voda. Subotica je jedan od retkih gradova u Srbiji i međunarodnom okruženju koja ima izgrađeno savremeno Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sa kompletnim mehaničkim, biološkim i hemijskim, odnosno tercijalnim prečišćavanjem. Pored njegove vodoprivredne i funkcije zaštitne životne sredine, značajno je napomenuti to da se u postupku tretmana mulja kao nuzproizvoda, proizvodi električna i toplotna energija za sopstvene potrebe.

Želim da naglasim da ovi postupci zbog primene međunarodnih standarda i Evropskih direktiva o otpadnim vodama imaju za krajnje efekte kvalitetnu prečišćenu otpadnu vodu, ali i značajno skuplji kW tako dobijene energije. Iz tog razloga želim da apelujem na nadležno Ministarstvo energetike i Elektroprivredu Srbije da pojednostave i skrate složenu proceduru umanjenja cene klasične energije koju koristimo iz distributivne mreže, kao motivacioni faktor. Samo ćemo na taj način pored racionalnog trošenja elektoenergetskog resursa ostvariti i značajan efekat na ekonomiku našeg poslovanja”, rekla je Valerija Tot Godo.

Na forumu je tehnički direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica Đerđ Šugar održao 10-minutnu prezentaciju o prečišćavanju otpadnih voda, te o tome kako se tretmanom mulja kao nuzproizvoda u postupku prečišćavanja otpadnih voda u Subotici, proizvodi električna i toplotna energija za potrebe našeg preduzeća.

UN su, inače, 2013. proglasile Međunarodnom godinom saradnje u oblasti voda.Prosečna godišnja stopa rasta tražnje za energijom u regionu JIE procenjuje se na 2.3%, što je duplo više u odnosu na prethodnu deceniju, te je potreba za iskorišćavanjem vodnog potencijala za proizvodnju energije veća nego ikada. Potrošnja vode se 2 puta brže povećava nego broj stanovnika, primena savremenih tehnologija i inovativna rešenja koja omogućavaju optimizaciju upotrebe i potrošnje vodnih resursa u industriji, efikasnost u njenom korišćenju, kao i prečišćavanje otpadnih voda radi njene višestruke upotrebe predstavljaju imperativ koji će omogučiti poslovanje velikog broja industrija i usloviti njihovu konkurentnost na tržištu.