feb
2016
17

VISOKA SVEST, RAZUMEVANJE I STRPLJENJE GRAĐANA ZA STRATEŠKE PROJEKTE VODOVODA I KANALIZACIJE

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, pomoćnica gradonačelnika zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine Maria Kern Šolja, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Valerija Tot Godo sa saradnicima i predstavnici Građevinskog preduzeća „Graditelj NS“ iz Novog Sada, obišli su u četvrtak, 11. februara, na Trgu kralja Tomislava (raskrsnica ulica Karađorđev put/Petefi Šandora/Bajski put), radove na izgradnji Kolektora II koji se izvode u okviru realizacije Projekta unapređenja vodnih sistema grada Subotice.

Izražavajući zadovoljstvo zbog visokog nivoa profesionalnosti, kvaliteta i efikasnosti izvođača radova (GP „Graditelj NS”), gradonačelnik Maglai je rekao da je saobraćaj na Karađorđevom putu normalizovan od srede, 10. februara, nakon asfaltiranja raskrsnice, da su radovi na izgradnji Kolektora II na Trgu kralja Tomislava počeli 25. januara i da su završeni 20 dana pre predviđenog roka (1. mart).

- Paralelno sa tim radovima, na raskrsnici je izvršena zamena dotrajalog magistralnog vodovoda izgrađenog od azbest-cementnih cevi. Rok za realizaciju radova na izgradnji Kolektora II je 31. decembar 2016. godine, ali oni će biti okončani najkasnije do kraja aprila ove godine, jer je već realizovano 95 odsto radova. Kolektor VII je završen, na izgradnji Centralnog magistralnog vodovoda izvedeno je 98 odsto radova, a 50 odsto na povezu Istočnog i Zapadnog magistralnog vodovoda, tako da se nadam da ćemo sve radove završiti do kraja juna 2016. godine – naglasio je Jene Maglai.

Najmanje 500 domaćinstava u ovom delu grada imaće mogućnost da se priključi na kanalizacionu mrežu, što će se odraziti i na smanjenje zagađenja životne sredine, kazao je gradonačelnik Maglai, i dodao da će se realizacijom ovog strateškog projekta za grad Suboticu stvoriti uslovi za proširenje sekundarne kanalizacione mreže.

- Ulica Petefi Šandora otvoriće se za saobraćaj od 15. februara, biće posuta tucanikom, ali je bitno da ponovo bude prohodna. Najduže će biti zatvorena saobraćajnica na Trgu žrtava fašizma, jer će u cilju racionalizacije troškova i radova, kako ne bi došlo do ponovnog raskopavanja, na istoj deonici na kojoj su izvedeni radovi na izgradnji Kolektora II i Centralnog magistralnog vodovoda uskoro početi radovi na zameni toplovodnih cevi – rekao je Jene Maglai.

On je istakao da je u ponedeljak, 8. februara, javno oglašen tender Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za izgradnju Postrojenja za kondicioniranje, rezervoara i crpne stanice (Fabrike vode) na drugom Centralnom kompleksu vodosnabdevanja grada - Vodozahvatu II, da je vrednost projekta preko tri miliona evra, da je rok za prijavu na tender 60 dana i da se nada da će se i ovde postići niža cena od projektovane.

Radovi na izgradnji Kolektora II trenutno se izvode na Bajskom putu, do Vareške ulice, i u Ulici Vilmoša Harangozoa.

-Drago nam je da možemo javnosti pokazati kako napreduju radovi na izgradnji Kolektora II i Centralnog magistralnog vodovoda u okviru ovog značajnog Projekta. Takođe, Grad pokazuje veliku zainteresovanost i prati i kontroliše realizaciju ugovora o realizaciji izgradnje. Ugovorena vrednost radova je 5,5 miliona evra sa rokom izgradnje do kraja ove godine, ali očekujemo da će se prema tekućoj dinamici oni završiti  pre tog roka, do kraja juna ove godine. Stručnost, efikasnost i kvalitet izvođača radova može poslužiti za primer drugim, kako domaćim, tako i inostranim izvođačima radova – rekla je u svom obraćanju medijima na ovom gradilištu Valerija Tot Godo, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica.

Pored izvođača radova, Valerija Tot Godo je istakla objektivno, istinito i pravovremeno obaveštavanje javnosti putem medija koji prate svaki „korak“ u realizaciji ovog Projekta. Posebno je istakla visoku svest, razumevanje i strpljenje građana Subotice za strateške projekte, najviše zbog izmena režima saobraćaja na frekventnim raskrsnicama i putevima, tokom izgradnje ovih vitalnih objekata, koji će doprineti višem kvalitetu življenja i privređivanja.

Izjave gradonačelnika i direktora za medije možete videti putem linka:
http://www.subotica.info/2016/02/11/obilazak-radova-na-izgradnji-kolektora-ii

PR Projekta: Petar Doroslovački, dipl.inž.inf.