мај
2016
26

Potpisan ugovor o realizaciji V faze Projekta za unapređenje vodnih sistema grada Subotice

INVESTICIJE U POZDANOST VODOSNABDEVANJA

U Zelenoj sali Gradske kuće  je u sredu, 25. maja 2016. godine zaključen ugovor o realizaciji investicije na Centralnom gradskom kompleksu Vodozahvat – I između Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, kao investitora, i Građevinskog preduzeća „Graditelj NS”, iz Novog Sada, izvođača radova izabranog na javnom tenderu po proceduri EBRD banke. Ugovor su, u prisustvu gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija, potpisali zamenik direktora JKP „Vodovod i kanalizacija” Čaba Šanta, i direktor GP „Graditelj NS” Ljupko Kalaba. Ukupna vrednost investicije je 768.624,86 evra.

Čaba Šanta je, obraćajući se novinarima nakon potpisivanja ugovora, kazao da je ovom investicijom obuhvaćena zamena starih, dotrajalih i nekvalitetnih sabirnih cevovoda koji dovode sirovu vodu sa dubinskih slojeva, od oko 180 metara, putem bunarskih polja do „Fabrike vode“, izgradnja novog peskolova – uređaja za zaustavljanje protoka čestica peska u sirovoj vodi i polaganje optičkih kablova koji služe za monitoring i upravljanje celokupnim sistemom vodosnabdevanja.

– Investicijom je, takođe, obuhvaćena i rekonstrukcija 66 metara izlaznog cevovoda koji potiskuje prerađenu vodu pod pritiskom sa crpne stanice u glavni magistralni vod koji distribuira vodu prema gradskoj vodovodnoj mreži – naveo je Čaba Šanta.

Gradonačelnik Maglai je rekao da će se realizacijom ove investicije obezbediti neophodan nivo tehničkih uslova za funkcionisanje sistema vodosnabdevanja koji snabdeva grad i potrošače kvalitetnom pitkom vodom, smanjiti nivo tehničkih gubitaka vode i havarijski rizici i obezbediti protok podataka neophodnih za savremeno praćenje i upravljanje sistemom. Po njegovim rečima, rešava se gorući problem grada jer je postojala nesigurnost u vodosnabdevanju, jer se na tom sistemu u proteklih nekoliko godina dogodilo nekoliko teških havarija.

– Projektovana vrednost investicije je milion evra. Od četiri ponuđača iz Nemačke, Slovenije, Slovačke i Srbije, kao najpovoljnija izabrana je ponuda Građevinskog preduzeća ‘Graditelj NS’ iz Novog Sada, u vrednosti od 768.624,86 evra – istakao je Jene Maglai, i dodao da su sredstva za realizaciju ove investicije obezbeđena uštedama tokom dosadašnje realizacije Projekta unapređenja vodnih sistema grada Subotice.

Izvođenje radova će trajati godinu dana, od avgusta 2016. do avgusta 2017. godine.

Osim ove investicije, posle izgradnje Kolektora II i VII, kao i magistralnog vodovoda, na redu je Fabrika vode na drugom centralnom kompleksu vodosnabdevanja – Vodozahvatu II. I ovo je jedna je od kapitalnih investicija, vredna oko 3.5 miliona evra. Radovi treba da počnu na jesen, a po planu treba da budu gotovi do 2018. godine.

– U toku je prva faza tenderskog postupka, za sada imamo devet ponuda domaćih i stranih firmi. Komisija stručnjaka radi procenu i uskoro ćemo znati kome će posao bit poveren - kaže Čaba Šanta, zamenik direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“.