Prijava stanja na vodomeru

 

JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica ima obavezu da vodomere očitava svakog meseca. Za korisnike usluga u kategoriji široke potrošnje (kuće) očitavanje se vrši mesečno, u drugoj polovini meseca.

Za korisnike usluga u kućnim savetima, kao i za preduzeća i malu privredu, očitavanje vodomera vrši se svakog meseca i to od 20. do poslednjeg dana u mesecu.

Ukoliko se neko od potrošača za vreme očitavanja ne nalazi na adresi lokacije vodomera, može sam očitati stanje na vodomeru i isto prijaviti u JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica. Uslov za samoočitavanje vodomera je sklopljeni sporazum o očitavanju. Sporazum o očitavanju se potpisuje na šalteru 4, 5 ili 6 u šalter sali preduzeća. Korisnici koji nemaju potpisan sporazum o očitavanju ne mogu da prijavljuju stanje na vodomeru. Prijavu stanja na vodomeru samočitači mogu da izvrše u periodu očitavanja, od 15. do 25. u mesecu, radnim danima i to: lično na šalteru, putem telefona na broj 0800-000-024, mailom na adresu reklamacije@vodovodsu.rs ili putem sajta preduzeća.

U JKP ,,Vodovod i kanalizacija" Subotica koriste se vodomeri različitih proizvođača: INSA, IKOM. Merenje potrošnje vode se vrši pomoću mehanizama koji se nalaze u kućištu vodomera. Njihova preciznost merenja razvrstana je u dve klase: A i B, sa time da je B klasa preciznija.

Kako razlikujemo koji vodomer je ugrađen u našem domaćinstvu i kako vršimo očitavanje stanja potrošnje vode na tom vodomeru?

 

image

 

 

 

,,A" KLASA VODOMERA

 

  • Stanje potrošnje vode se OČITAVA preko brojčanika u m3, što znači samo ono koje se nalazi u CRNIM poljima – u prva četiri polja
  • Stanje koje se nalazi u poslednjem, BELOM polju brojčanika i koje je obeleženo CRVENOM bojom se NE OČITAVA! Ono meri potrošnju u stotinama litara, dok donje kazaljke, koje se takođe NE OČITAVAJU mere potrošnju u litrima i desetinama litara.

 

 

image

 

 

 

 

,,B" KLASA VODOMERA

 

  • Stanje potrošnje vode se OČITAVA preko brojčanika u m3, što znači ono koje se nalazi u CRNIH pet polja
  • Donje kazaljke mere potrošnju u decilitrima, litrima,  desetinama i stotinama litara i one se NE OČITAVAJU
  • CRVENA ZVEZDICA na sredini vodomera ima kontrolnu funkciju:

- ako se okreće, znači da voda protiče kroz vodomer i da vodomer meri  potrošnju vode

- u slučajevima kada ste mišljenja da imate preveliku potrošnju i želite da proverite da li voda negde otiče (curi) izvan cevi za dovod vode u Vašem domaćinstvu. Tada zatvarate sva točeća mesta u Vašem domaćinstvu, a ako se zvezdica  i dalje okreće, to znači da imate curenje – neracionalno oticanje vode, koje povećava Vašu potrošnju. To je znak da pod hitno morate pozvati majstora vodoinstalatera! Ako se u takvim slučajevima zvezdica ne okreće – Vaše interne instalacije su ispravne !